Suomen päätöksestä evätä osalta Venäjän delegaation jäsenistä maahantulolupa tulevaan Helsingin Etyj-kokoukseen on noussut kohu. Maahantulo evättiin siksi, että kyseiset henkilöt ovat EU:n pakotelistalla. Venäjän ulkoministeriön mielestä Suomen toiminta ei ole hyväksyttävää ja Suomi on rikkonut kansainvälisiä sopimuksia, kertoo uutistoimisto Itar-Tass.

Päätöksen maahantulon eväämisestä teki viime kädessä ulkoministeri Timo Soini (ps.).

Perussuomalaisiin kuuluva Helsingin yliopiston Venäjä-tutkija Arto Luukkanen pitää Suomen päätöstä käsittämättömänä. Luukkasen mielestä ”Suomi iski Venäjän kasvoille”.

- Mikä pahinta, näyttää siltä, että päätöksen takana oli jonkinlainen virkamiesmuussi, jossa konsultoitiin ns. asiantuntijoita ja EU:n virkailijoita. Vielä pari viikkoa sitten Suomi oli hakemassa poikkeusta EU:n matkustuskieltoon. Nyt sitten tuli tämä järjetön ilmoitus, että tämä poikkeus ei käy, Luukkanen kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan.

- On käsittämätöntä, että tällaisessa asiassa Suomi ei aja omaa kansallista etuaan vaan toimii jonkun ulkopuolisen tahon paineessa. Ja vielä näin taitamattomasti. Minun on todella vaikea uskoa, että päätöksen takana olisi nykyinen ulkoministeri, Luukkanen jatkaa.

Suomen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen on ollut asiasta eilen Venäjän ulkoministeriön puhuttelussa. Himaselle kerrottiin, että Venäjä pitää Suomen toimintaa avoimen vihamielisenä.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on myös kritisoinut Suomen päätöstä.

- ETYJ:n periaatteita on Ukrainassa ja Krimillä rikottu, mutta asia ei parane sillä että niitä rikotaan myös estämällä kaikkia ETYJ-maita osallistumasta kokouksiin omalla delegaatiollaan. Tämä koskee myös parlamentaarista yleiskokousta jonka mahdollisuudet ylläpitää ETYJ:n toimintakyvylle myös Ukrainassa tärkeää dialogia vaarantuvat kun Suomi antoi muutaman EU-maan estää kaikkien osallistumisen, Tuomioja kirjoittaa Facebookissa.

Myös eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, keskustan Antti Kaikkonen, on kritisoinut Suomen ratkaisua.

Arto Luukkasen mielestä Suomen pitäisi nyt käyttää jokainen mahdollisuus oikeaan keskusteluun ja vaikuttamiseen Venäjän kanssa.

- Tämä onneton päätös tulee vaikuttamaan ikävällä tavalla Suomen ja Venäjän väliseen lähihistoriaan ja etenkin rajayhteistyöhön. Eipä uusien raja-asemien perustamien suju jos toisella kädellä läimäytetään kasvoille! Luukkanen kirjoittaa.

Ulkoministeri Soini on kommentoinut Iltalehdelle, että Suomi ei hypi kenenkään pillin mukaan.

- Päätös on tehnyt maamme ulkopoliittisessa johdossa julkisuudessa olleiden perustelujen mukaan, Soini sanoi lehdelle.

Etyj-kokous järjestetään Helsingissä 5.-9.7.2015.