Naton entinen Euroopan operaatioesikunnan apulaiskomentaja, Sir Alexander Richard Shirreff esittää tuoreessa kirjassaan skenaarion, jossa länsimaat ja Venäjä ajautuvat vuonna 2017 sotaan. Skenaariollaan Shirreff asettaa maineensa kyseenalaiseksi, kirjoittaa brittilehti Guardian.

Kirja on vastaanotettu epäileväisesti, Guardian kertoo.

Shirreff kuitenkin sanoi BBC:n radiohaastattelussa Independent-lehden mukaan, että kokee fiktiivisen tapahtumaketjun olevan täysin mahdollinen, jos sen estämiseksi ei tehdä mitään.

Shirreffin skenaario on yksityiskohtainen. Siinä Venäjä valtaa lisää alueita itäisestä Ukrainasta ja hyökkää Baltian maihin. Kirjan mukaan ensimmäiseksi Venäjä hyökkäisi Latviaan toukokuussa 2017, Guardian referoi kirjaa. Lehti toteaa, että tällaiset yksityiskohtaiset ennustukset voivat saattaa Shirreffin pilkan kohteeksi.

Shirreff väittää, että Venäjä tosiaan voisi hyökätä Baltiaan, vaikka Baltian maat ovatkin Nato-maita. Skenaario jatkuu niin, että Venäjä uhkaisi Natoa ydinaseella, jos Nato puuttuisi tilanteeseen.

Shirreffin mielestä ydinaseajattelu on niin olennainen osa Venäjän strategiaa, että todellinen ydinaseuhkaus on mahdollinen. Hän toteaa myös, että vaikka skenaario kuulostaa epätodennäköiseltä, historia on täynnä johtajien irrationaalisia päätöksiä.

Shirreffin mielestä potentiaalinen katastrofi voidaan vielä estää sijoittamalla tarpeeksi Nato-joukkoja Baltian maihin. Tästä onkin tarkoitus keskustella heinäkuussa Nato-huippukokouksessa.