Venäjän ulkoministeriö on kommentoinut värikkäästi Yhdysvaltain presidentin varoitusta ohjusiskusta Syyriaan sekä purkausta USA:n ja Venäjän huonoista väleistä.

Presidentti Donald Trump aiheutti keskiviikkona hämmennystä kehottamalla Venäjää valmistautumaan ohjusiskuun Syyriassa, koska ”ne [ohjukset] ovat tulossa, nätteinä, uusina ja ’fiksuina’”. Trumpin mukaan Venäjän ei kannattaisi olla ”Kaasulla Tappavan Eläimen” eli Syyrian presidentti Bashar al-Assadin kumppani.

Trump haluaa vastata ohjusiskulla Syyriassa tapahtuneisiin kemiallisiin iskuihin, joista USA epäilee Syyrian hallitusta. Venäjä tukee Syyrian hallitusta ja on ilmoittanut torjuvansa Syyriaan ammutut ohjukset.

Pian aiemman twiittinsä jälkeen Trump pehmensi näkemystään, harmitteli suurvaltojen huonoja välejä ja esitti kysymyksen asevarustelukilvan lopettamisesta.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova kehotti uutistoimisto Tassin mukaan Yhdysvaltoja aloittamaan maan omista kemiallisten aseiden varastoista.

– Loistava idea! Ehdottaisin aloittamaan tuhoamalla Amerikan kemialliset aseet, Zakharova sanoi Tassin mukaan.

Tass kertoo uutisessaan, että USA on tuhonnut kemiallisten aseiden varastojaan allekirjoittamiensa kansainvälisten sopimusten mukaisesti. Vuonna 1997 voimaan tulleen kemiallisten aseiden kieltosopimuksen päämääränä oli tuhota jo olemassa olleiden kemiallisten aseiden varastot vuoteen 2007 mennessä. Tassin mukaan Yhdysvaltain puolustushallinto on kuitenkin lykännyt sopimuksen lopullista täyttämistä useilla vuosilla.

Vuonna 2017 USA oli tuhonnut 91 prosenttia nimetyistä kategorian yksi kemiallisista aseistaan, mutta lykännyt loppujen tuhoamista vuoteen 2023. Muiden kategorioiden aseet USA oli tuhonnut. Venäjä oli tuhonnut nimetyt varastonsa.

Zakharova kommentoi myös Trumpin varoitusta ohjusiskusta. Hänen mukaansa ”älykkäiden ohjusten” tulisi lentää kohti ”terroristeja, ei laillista hallitusta”.

Lue lisää: Donald Trump uhkasi Venäjää – seuraava twiitti hämmentää