Gazprom Neft Cup -jääkiekkoturnaus pelataan tällä viikolla Sotshin olympiapuistossa. Vuonna 2008 syntyneiden pelaajien turnaukseen osallistuu joukkueita kymmenestä maasta. Järjestäjien mukaan kyse on maailman suurimmasta voittoa tuottamattomasta juniorijääkiekkoturnauksesta.

Venäläisen maakaasu- ja öljyjätti Gazprom-konserni on merkittävä tekijä Venäjän urheilun sponsoroinnissa. Öljyntuotannosta, jalostuksesta ja huoltamotoiminnasta vastaava Gazprom Neft hakee juniorijääkiekkoturnauksesta pr:ää, eikä tee turnauksella taloudellista voittoa. Miljardien eurojen voittoja vuodesta toiseen tekevällä yrityksellä on sellaiseen luonnollisesti varaakin.

Puitteet Gazprom Neft Cupissa ovat kohdillaan. Turnausta pelataan Sotshin olympiapuiston areenoilla Bolshoilla ja Icebergilla. Bolshoi-areenalla järjestettiin vuoden 2014 miesten olympiajääkiekkoturnaus ja Icebergilla taitoluistelut.

Tänä vuonna turnauksessa on mukana 31 joukkuetta kymmenestä eri maasta. Venäjältä joukkueita on 23 ja muualta maailmasta kahdeksan. Mukana lienee useita Venäjän 2020-luvun lopun ja 2030-luvun maajoukkuepelaajia sekä tulevia NHL- ja KHL-tähtiä.

Jokerit edustaa turnauksessa suomalaista juniorijääkiekkoa. Avausottelussaan maanantaina Jokerit koki murskatappion Moskovan Dynamolle lukemin 1-6, mutta toisessa ottelussaan tiistaina Jokerit pehmitti Severstal Tsherepovetsin 4-0.

Kaikki KHL-organisaatiot ovat edustettuina Gazprom Neft Cupissa. Lisäksi mukana on Venäjän kakkosliigan seurojen juniorijoukkueita. KHL:n ulkopuolisista liigoista mukana ovat saksalainen Kölnin die Junghaie, itävaltalainen Linz Blackwings sekä tshekkiläinen Ocelari Trinec.

Gazprom Neft Cupin eksoottisin joukkue on epäilemättä kiinalaisjuniorien Red Star Kunlun. Kiinalaiset ovat avausotteluissaan saaneet kylmää kyytiä. Salavat Julajev Ufa voitti Red Starin 21-0 ja Jamal Salehard 7-1. Toisessa ottelussaan Jamal hävisi Torpedo Nizhni Novgorodille 1-10.

Turnauksen avajaisia vietettiin vasta tiistai-iltana, kun kaksi pelipäivää oli jo takana. Avajaisten valoshow oli komeampi kuin useissa jääkiekon miesten MM-turnauksissa tai NHL-seurojen pregame show -esityksissä.

Kansainväliset juniorijääkiekkoturnaukset jäävät tavallisesti vähälle huomiolle, mutta Gazprom Neft Cup pyrkii muuttamaan asiaa. Avajaisissa paikan päällä ollut venäläinen entinen NHL:n huippuhyökkääjä Aleksei Jashin totesi Sport Contentille, että suuremmat junioriturnaukset palvelevat hänen mielestään jääkiekkoa entistä paremmin, koska näkyvyys tuo lajin pariin entistä enemmän harrastajia.

Suomessa jalkapallon Helsinki Cup saa kesäisin valtavasti medianäkyvyyttä. Vastaavanlaista kansainvälistä massiivisempaa juniorijääkiekkoturnausta Suomessa ei ole kuitenkaan järjestetty. Juniorikiekko jää Suomessa muutenkin hyvin vähälle mediahuomiolle.

Gazprom Neft Cupissa pelaava vain poikajoukkueita. Tyttöjen jääkiekon suosio kasvaa koko ajan, mutta vielä Gazprom Neft Cup ei ole laajentunut tyttöjen turnaukseksi.

Teksti: Otto Palojärvi, Sotshi