Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin pojan sähköpostit ovat joutumassa senaatin ja oikeusministeriön tutkintaan, kertoo Kauppalehti. Presidentinhallintoa ravisteleva tuorein Venäjä-kohu jatkoi syvenemistään viime yönä.

Donald Trump Junior joutui tiistaina paljastamaan paineen alla venäläisten kanssa käymäänsä sähköpostikirjeenvaihtoa. Trump on kehunut avoimuudesta poikaansa, joka joutuu todennäköisesti senaatin tiedustelukomitean kuultavaksi. Myös vaalien Venäjä-hakkerointia selvittävä oikeusministeriön erikoistutkija Robert Mueller ottaa CNN:n saamien varmistamattomien tietojen mukaan Trump Juniorin sähköpostit ja tapaamiset tutkintaan.

Senaatin vähemmistöjohtaja Chuck Shumer vaati tiistaina iltapäivällä Trump Junioria todistamaan ja luovuttamaan kaikki dokumentit venäläisen juristin Natalia Veselnitskajan kanssa käymistään keskusteluista. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan Trump Juniorin tapaaminen Veselnitskajan kanssa on ratkaiseva todiste pitkään jatkuneessa väännössä Venäjän sekaantumisesta USA:n presidentinvaaleihin.

Liittovaltion entinen tuomari ja Georgetownin yliopiston juridiikan laitoksen prosessori Paul Butler totesi uutiskanava CNBC:lle, että kyse on ”savuavasta aseesta”, joka todistaa salaisen yhteydenpidon venäläisten kanssa. Kyse voi olla hänen mukaansa rikoksesta, jos voidaan osoittaa, että vierasta valtiolta on pyydetty apua vaaleissa, mikä voi kuitenkin olla hankalaa.

Washington Postin haastattelema lakimies Jeffrey Jacobovitz puolestaan arvioi, että kyseessä saattaa olla salaliitto vaalivilpin tekemiseksi tai tiedon hankkimiseksi vihamielisen vieraan vallan edustajalta. Oikeustieteen professori Jens David Ohlin taas sanoi Vox-verkkouutispalvelulle, että kyseessä on ”järkyttävä tunnustus rikollisesta salaliitosta”.

Kohun keskipisteessä oleva Veselnitskaja tapasi vaalikampanjan aikana Donald Trumpin pojan, vävyn Jared Kushnerin sekä kampanjapäällikön Paul Manafortin. Veselnitskaja totesi tiistaina NBC:n haastattelussa, että nämä halusivat Hillary Clintonia vahingoittavaa informaatiota kiivaasti (so badly). Hän on kiistänyt toimineensa Venäjän hallituksen toimeksiannosta.

Trump Junior julkaisi tiistaina sähköpostiviestejä, joita hän oli lähettänyt ja vastaanottanut isänsä liikekumppanin kanssa. Sähköposteissa liikekumppani tarjosi tietoja, jotka vahingoittaisivat Hillary Clintonia ja hyödyttäisivät Trumpia.

New York Timesin paljastamista sähköposteista ilmenee, että tiedot olisivat peräisin Venäjän hallituksen edustajalta ja että kyseessä oli hyvin korkean tason herkkä asia. Trump Junior oli vastannut sähköpostissa saamaansa ehdotukseen: ”Jos asia on, niin kuin sanot, pidän siitä kovasti etenkin myöhemmin kesällä.”

Muutama päivä sähköpostivaihdon jälkeen Trump Juniorille ehdotettiin ”Venäjän hallitusta edustavan” juristin kanssa tapaamista, johon hän suostui.

Lähde pääosin: Kauppalehti