Venäjä on ottanut valvontaansa Turkin ja Syyrian joukkojen välisen rintaman pohjoisessa Syyriassa ja pyrkii kertomansa mukaan estämään osapuolten väliset taistelut.

Syyrian armeija liittyi maanantaina kurdijoukkojen tueksi pysäyttämään Turkin armeijan etenemistä pohjoisessa Syyriassa. Syyrian hallitus on Venäjän tukema, ja Venäjän sotilaspoliisit partioivatkin nyt Syyrian armeijan hallitseman alueen rajaa. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimistot Tass ja al-Jazeera tiistaina.

”Syyrian hallituksen armeija on ottanut haltuunsa Manbijin kaupungin ja sitä ympäröivät asutuskeskukset”, Venäjän puolustusministeriö tiedotti.

Samalla kerrottiin Venäjän sotilaspoliisien valvovan Manbijin edustaa.

”Yhteistyöstä Turkin kanssa on sovittu” ministeriö kertoi.

Puolustusministeriön mukaan Venäjän tarkoituksena on pitää joukot erossa toisistaan. Venäjän Syyrian-erityislähettilään Alexander Lavrentievin mukaan “ketään ei kiinnosta” Turkin ja Syyrian välinen sodankäynti, mutta Venäjä ”ei aio sallia sitä”.

Venäjä on paikkaamassa valtatyhjiötä, jonka Yhdysvallat jätti Syyriaan vetäessään joukkonsa pois maan pohjoisosista ja antaessaan käytännössä Turkille luvan aloittaa operaationsa niin sanotun ”turvavyöhykkeen” luomiseksi. Sittemmin USA on tuominnut Turkin toimet ja ilmoittanut asettavansa maalle talouspakotteita.

Manbij sijaitsee 85 kilometrin päässä keskeisestä Aleppon kaupungista ja kurdijoukot vapauttivat sen ääri-islamistien hallusta vuonna 2016. Turkin hyökättyä pohjoisen Syyrian kurdialueelle kurdijoukot ovat mediatietojen mukaan taistelleet Manbijin seudulla Turkin liittolaisia, Syyrian opposition joukkoja vastaan. Yhdysvallat puolestaan ilmoitti tiistaina joukkojensa poistuneen Manbijista.