Venäjä-tutkija, professori Timo Vihavainen antaa blogissaan synkän ennustuksen turvallisuuspoliittisesta ilmapiiristä.

Vihavainen toteaa, että tänään alkavassa sotilasliitto Naton Varsovan-huippukokouksessa on tarkoitus sopia Naton entistäkin suuremmasta läsnäolosta Itä-Euroopassa.

– Tyhminkin ymmärtää, että tämä pakottaa Venäjän vastaavaan omien varustustensa paisuttamiseen. Tästä tietenkin seuraa vastatoimia ja niin edelleen, loputtomiin, Vihavainen kirjoittaa.

– Koska valtiomiestaitoa tai edes mahdollisuutta sellaisen käyttämiseen ei ole havaittavissa, taitaa odotettavissa olla ikävä ja vaarallinen militarismin kausi. Se on aikaa, jolloin leikitellään sodan mahdollisuudella huolimatta siitä, että sellainen merkitsisi yleensäkin rikollista järjettömyyttä ja ettei sellaisella voida kuvitella saavutettavan mitään rationaalisia päämääriä, hän jatkaa.

Vihavaisen mielestä aikakauden rappeutuneisuutta kuvaa myös se, että militarismia nykyään ihaillaan. Professorin mielestä Venäjä-pelot ovat myös liioiteltuja. Hänen mielestään on ” lähes uskomatonta nähdä, miten pidäkkeettömästi meillä etenkin journalistipiireissä niellään kaikki sotilaspiirien ajatuspörriäiset sikäli kuin ne koskevat Venäjän vaaraa”.

– Erityisen irvokasta on, että tähän tilanteeseen on ajauduttu ilman mitään järjellistä syytä. Sellaiseksi ovat kelvanneet fantastiset kuvitelmat Venäjän loputtomasta aggressiivisuudesta ja sen kyvystä ja halusta järjestää kaikenlaisia ikävyyksiä koko Euroopassa ja laajemminkin, hän kirjoittaa.

Vihavainen varoittaa, että sodan uhan mielikuvasta voi pahimmassa tapauksessa tulla itseään toteuttava ennuste.

– Mikäli --- luodaan konfliktihysteriaa vatkaamalla päivästä toiseen ajatusta siitä, miten haavoittuva rajamme on ja miten kipeästi me tarvitsemme lisää rautaa sinne hyökkäystä estämään, saattaa syntyä tilanne, jossa konfliktin syntymisestä todella tulee yksi varteenotettava vaihtoehto ja siihen aletaan valmistautua, hän kirjoittaa.

Vihavainen kritisoi kenraalien liian suurta roolia Naton organisaatiossa.