Pitkään Venäjää seurannut Institute of International Affairs Praguen tutkija ja New Yorkin yliopiston entinen professori Mark Galeotti arvioi, että venäläisillä on käynnissä Turun saaristossa ”monitoimioperaatio”, jonka tavoitteet ovat sekä taloudellisia että sotilaallisia.

”Maa-alueet antavat tietyn toimintavapauden. Saaristossanne näyttää olevan nyt paikka, jonne Venäjä voisi halutessaan lähettää erikoisjoukkoja”, hän kommentoi Ylen haastattelussa.

Galeotti muistuttaa demilitarisoidun Ahvenanmaan läheisyydestä ja tonttien sijainnista strategisesti tärkeiden meriväylien läheisyydessä.

”Alueella on nähty siviilitroolareita, joissa on ollut epäilyttävän paljon sähköteknisiä varusteita.”

Keskusrikospoliisi tutkii laajaa talousrikosjuttua, jonka tiimoilta tehtiin suuroperaatio Turun saaristossa. Tutkinta on vahvasti liitetty Airiston Helmi -yhtiöön, mutta poliisi ei esitutkintalain vuoksi voi paljastaa tutkinnan kohteena olevan yrityksen nimeä.

Venäjän pääministeri Dmitri Medvedev tyrmäsi Suomen-vierailullaan täysin pelot siitä, että Airiston Helmen omistamia maita käytettäisiin millään tavoin sotilaallisiin tarkoituksiin.

Lue lisää:

Medvedev Airiston Helmi -huolista: ”Kenen sairaassa mielessä tällainen ajatus voi syntyä?”

Suojelupoliisi mukaan Airiston suuroperaation tutkintaan – selvittää kytköstä valtion turvallisuuteen

Yle: Poliisiylijohtaja sanoi ääneen ”Airiston Helmi” – vaikeni tv-kameroille

Sauli Niinistö Airiston Helmestä jo 2015: ”Tulen vähän kyselemään sen perään”

Airiston Helmi erityisseurannassa jo vuosia – Suomen valtionjohdon huoli: Vihreitä miehiä saatettaisiin majoittaa Turun saaristossa