Energiayhtiö Fortum kertoo ryhtyneensä oikeustoimiin yhtiöstä levitettyjen virheellisten juttujen oikaisemiseksi.

–Venäjällä käynnissä maksettu, ei-poliittinen lokakampanja Fortumia vastaan, yhtiön viestintäjohtaja Kati Suurmunne kommentoi Twitterissä.

Hän kertoo, että blogeissa ja epävirallisilla uutissivustoilla on esiintynyt räikeän virheellisiä tietoja, joita yhtiö on pyrkinyt tuloksetta oikaisemaan.

–Yritämme saada nyt jutut korjattua oikeusteitse.

Viime viikolla Venäjän hallituksen virallisessa Rossijskaja Gazeta -lehdessä julkaistiin kirjoitus, jossa sanottiin muun muassa, että ”suomalaisesta valtionyhtiöstä on tullut todellinen uhka paitsi energia- myös Venäjän muulle turvallisuudelle”. Lisäksi kirjoituksessa väitetään että Fortumin hallituksen puheenjohtaja olisi Suomen puolustusministeri. Fortumin hallituksen puheenjohtaja on kuitenkin Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen.

Jutun kirjoittaja Mihail Deljagin, joka on Helsingin Sanomien mukaan yksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin talousneuvonantajista. Deljaginin kirjoituksesta kertoi ensimmäisenä toimittaja Jarmo Mäkelä Helsingin Sanomien kolumnissaan.

Fortum vie parhaillaan läpi saksalaisen Uniperin osakkeiden hankintaa. Kauppa vaatii viranomaishyväksynnät sekä EU:n että Venäjän kilpailuviranomaisilta. Uniper on yksi Nord Stream 2 –hankkeen rahoittajista.

Nord Stream 2 –hankkeesta on varoiteltu viime aikoina usein. Viimeksi varoituksia kuultiin huhtikuun alussa, kun Saksan meriasioista vastaava viranomainen ilmoitti hyväksyvänsä kaasuputken rakentamisen.

Suomessa Etelä-Suomen aluehallintovirasto kertoi viime viikolla myöntäneensä vesilain mukaisen luvan Venäjän ja Saksan välille sijoitettaville Nord Stream 2 -maakaasuputkille Suomen talousvyöhykkeellä. Valtioneuvosto antoi oman ehdollisen suostumuksensa Nord Stream 2 -putkien rakentamishankkeelle Suomen alueen osalta 5. huhtikuuta.

Puolustusvoimien upseeri Tuomo Rusila huomauttaa Twitterissä, että Deljaginin kirjoitus julkaistiin viime viikolla heti sen jälkeen, kun Suomi oli myöntänyt Nord Stream 2:n tarvitsemat luvat.

–Sisällöstä ja ajankohdasta voi päätellä, että jutut liittyvät käynnissä olevaan Uniper-järjestelyn viranomaishyväksyntään, hän kommentoi.

Lue lisää:

Suomen Nord Stream –päätös huomioitiin Venäjällä – Ministeri: ”Olemme luottavaisia”

Uusi varoitus Nord Streamista - ”Saksan päätös suuri voitto Kremlille”

Professori varoittaa Nord Streamista: ”Jäätävä siirto Vladimir Putinin shakkilaudalla”

Entisen Nato-pomon varoitus "Putinin ansasta" liittyy myös Fortumin jättikauppaan: "Kaasu ei ole ainoa asia, mikä putkien kautta virtaa"