Ei ollut yllättävää, että Venäjän olympiaurheilijat, lyhenteeltään OAR, voitti kultaa miesten jääkiekkoturnauksessa Pyeongchangissa. Yllättävää kuitenkin oli, että venäläiset voittivat loppuottelussa Saksan 4-3 vasta jatkoajalla.

Saksan Dominik Kahun ja Jonas Müller maalasivat joukkueensa kolmannessa erässä 3-2 -johtoon. Viimeisellä minuutilla Nikita Gusev tasoitti kuitenkin 3-3:een Venäjän pelattua ilman maalivahtia.

Olympiakullan ratkaisseen maalin viimeisteli Kirill Kaprizov. Maalin syötti Nikita Gusev, jonka tehopisteet loppuottelusta olivat 2+2.

Venäjälle soitettiin olympiavoiton kunniaksi olympiahymni. Salkoon nousi olympialippu. Tämä tuli rangaistuksina Venäjän dopinghuijauksista.

Vastaava tilanne nähtiin Albertvillen olympiakisoissa 1992, jolloin venäläispelaajat edellisen kerran voittivat olympiakultaa, joskin silloin kyseessä ei ollu rangaistus. Neuvostoliito oli hajonnut seitsemän viikkoa ennen Albertvillen kisoja ja entisen Neuvostoliiton urheilijat kilpailivat joukkueessa, jonka nimi oli ”Yhdistynyt Joukkue”, lyhenteellään EUN ranskankielisestä nimestä.

EUN:n ja OAR:n väliin mahtuu Venäjän jääkiekon romahdus ja uusi nousi. Vladimir Putinin hallinnon rajut panostukset jääkiekkoon tuottivat nyt olympiakultaa. Sitä auttoi myös NHL, joka päätti jättää Pyeongchangin olympiakisat väliin.

Saksalle olympiahopeakin on historiallinen saavutus. Eihän joukkueelta odotettu ennen kisoja kuin korkeintaan puolivälieräpaikkaa.

Saksa osoitti joukkuepelin merkityksen. Vähällä oli, etteivät saksalaiset voittaneet kultaakin. Yhtenäisellä joukkueella heikompikin kiekkomaa kykenee EHT-tasolla haastamaan jääkiekon suurmaita.

Olympiajääkiekossa oli hieno tunnelma ja pelit olivat tasokkaita. Koreassa jääkiekkoa ensi kertaa seuranneita ei kiinnostanut, oliko NHL mukana vai ei. Suurin osa aasialaisista ei tiedä, mikä NHL on ja NHL päätti nyt jättää loistavan markkinointilaisuutensa väliin.

Jääkiekon kannalta olisi tietysti hyvä, jos NHL palaisi olympialaisiin Pekingissä 2022. Valitettavasti jääkiekon korkein taso on amerikkalaisten bisnesmiesten eikä laji-ihmisten käsissä.