Venäjän valtiollisen öljy-yhtiön Transneftin ilmoitus tuotantoleikkauksista voi olla merkittävä signaali maailmanmarkkinoiden öljytilanteen kannalta, arvioidaan Saxo Bank -pankissa ja sijoitusyhtiö RBC Capitalsissa.

Öljyn hinta on käynyt tänään alle 28 dollarissa tynnyriltä. Syynä hinnanlaskuun on se, että Iran on tulossa takaisin öljymarkkinoille USA:n ja EU:n ilmoitettua purkavansa Iranin ydinohjelmaan liittyvät pakotteet.

Raakaöljyn hinta putosi jo ennen pakotepäätöstä perjantaina alle 30 dollariin tynnyriltä, eli alimmilleen 12 vuoteen. Iranin arvioidaan pyrkivän myymään 500 000 tynnyriä öljyä päivässä.

Saxo Bankin raaka-aineyksikön päällikkö Ole Hansen arvioi MarketWatchin mukaan, että Venäjä voisi aloittaa ketjureaktion, jossa muutkin tuottajamaat laskevat tuotantomääriään ja siten tasapainottavat öljymarkkinoita.

Transneft on ilmoittanut voivansa leikata raakaöljyn vientiään 6,4 prosentilla tänä vuonna. Hansenin mukaan Transneftin ilmoitus on signaali ja kädenojennus Saudi-Arabialle, joka on pitänyt tuotantomääränsä korkeina viime aikoina. Öljyntuottajamaiden järjestö Opec, jossa Saudi-Arabian vaikutus tuntuu voimakkaana, linjasi hiljattain, että tuotantoleikkausten pitäisi alkaa Opecin ulkopuolisista maista. Linjaus nähtiin suorana viestinä Venäjälle.

RBC Capital Markets arvioi Daily Telegraphin mukaan, että Transneftin ilmoitus voi olla ensimmäinen merkki öljymarkkinoiden rauhoittumisesta.

Pörsseissä ei ole tänään nähty romahduksia Iran-uutisen seurauksena.