Venäjä on hylännyt suunnitelman sijoittaa Iskander-ohjuksia Kaliningradiin, kertoo sotilaslähde Interfaxin mukaan. Lähteen mukaan ohjussuunnitelma on jäädytetty ja se perutaan mahdollisesti kokonaan. Syynä on Yhdysvaltain päätös luopua aiemmasta ohjuskilpisuunnitelmasta Euroopassa.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin kehuu Yhdysvaltain päätöstä rohkeaksi ja oikeaksi. Hän uskoo, että Yhdysvallat myös tukee Venäjän, Valko-Venäjän ja Kazakstanin liittymistä maailman kauppajärjestöön WTO:hon.

Venäjä lykkäsi Iskander-ohjusten sijoittamista Kaliningradiin jo tammikuussa. Tuolloin syyksi kerrottiin Yhdysvaltain uuden hallinnon asennemuutos.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama vahvisti eilen, että Yhdysvallat muuttaa suunnitelmiaan Eurooppaan sijoitettavasta ohjuspuolustusjärjestelmästä, joka oli suututtanut Venäjän.

Kilpisuunnitelma oli suututtanut syvästi Venäjän. USA:n nyt Venäjälle tekemää myönnytystä voidaan pitää merkittävänä osoituksena USA:n ulkopolitiikan muutoksesta. Nyt Venäjä siis tekee "vastalahjaksi" myös oman myönnytyksensä.

Nyt myös Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen ojentaa kättään Venäjän suuntaan. Fogh Rasmussen sanoi BBC:n mukaan tänään puhuessaan Brysselissä ulkopolitiikasta, että hän hakee käytännönläheistä yhteistyötä Moskovan kanssa.

Kyseessä on Fogh Rasmussenin ensimmäinen merkittävä ulkopoliittinen puhe Naton pääsihteerinä.

Nöyrtyikö USA mielestäsi liikaa Venäjän edessä? Ota kantaa US-kyselyssä!