NHL:ssä komean uran pelannut Venäjän entinen maajoukkuetähti Aleksei Jashin ylistää Suomen jääkiekon pelaajakehitystä. Jashin tuntee Suomen kiekkokulttuurin hyvin, sillä aktiiviuransa aikana hän treenasi kesäisin aina Turussa.

Jashin ystävystyi Saku Koivun kanssa ammattilaisuransa alussa 1990-luvulla. Molemmat harjoittelivat kesäisin Turussa valmentajalegenda Vladimir Jursinovin johdolla. ”Jursin” kovissa kesätreeneissä pääsi urallaan eteenpäin.

- Suomesta on tullut lukemattomia kovan luokan pelaajia. Olen pelannut muun muassa Saku Koivua ja Teemu Selännettä vastaan ja kunnioitan heitä suuresti. Olen syntynyt 1973 ja Saku on minua vuoden nuorempi. Harjoittelimme yhdessä vuosien ajan Turussa kesäisin TPS-valmentaja Vladimir Jursinovin johdolla, Jashin kertoi Sotsissa pelattavassa Gazprom Neft Cup-junioriturnauksessa Sport Contentille lämpimään sävyyn.

Turussa Koivu ja Jashin olivat kavereita. NHL-kauden aikana Kanadassa he olivat kuitenkin arkkivihollisia.

- Meillä oli Sakun kanssa kovaa keskinäistä kilpailua. Hänhän oli Montreal Canadiensin kapteeni ja minä olin Ottawa Senatorsin kapteeni. Pelasimme samassa divisioonassa paljon pelejä toisiamme vastaan. Minulle se kilpailutilanne oli hieno juttu ja toivottavasti oli hänellekin. Halusimme päihittää toisemme ja se ajoi meitä kiekkoilijoina vain eteenpäin, Jashin naurahtaa.

Koivu ja Jashin kohtasivat toisensa myös kovissa maajoukkuepeleissä. Miehet olivat vastakkain maajoukkuepaidassa muun muassa Naganon 1998 olympiakisojen legendaarisessa välieräottelussa. Silloin Venäjä voitti dramaattisen ja värikkään taiston 7-4.

- Suomen ja Venäjän välillä on ollut paljon hienoja pelejä. Meidän paras pelimme Suomea vastaan oli varmaankin 1998 olympialaisten välierä Japanissa. Suomihan tuli silloin useamman kerran tasoihin, mutta Pavel Bure teki viisi maalia. Silloin oli kyllä todella hienoa, Jashin muistelee.

Jashin pelasi olympiakisoissa myös Salt Lake Cityssa 2002 ja Torinossa 2006. Niissä kisoissa Suomi voitti Venäjän, mutta Jashin katsoo, että vieläkin paremmin Suomi pelasi hänen aktiiviuransa jälkeen.

- Suomelta varmaankin paras peli oli Sotshin olympiakisojen puolivälierä 2014, kun he voittivat meidät 3-1, Jashin toteaa kyseisen pelin näyttämönä olleella Sotshin Bolshoi-areenalla viisi vuotta myöhemmin.

Suomesta on viime vuosina tullut useita jääkiekon nuorisotähtiä. Jashin ylistää Suomen pelaajakehitystä.

- Suomen ja Venäjän välillä on nykyään hieno kilpailutilanne. Nykyään Suomesta tulee paljon uskomattoman hyviä jääkiekkoilijoita, kuten Patrik Laine ja se Carolinassa pelaava kaveri, Sebastian Aho. Katselin heitä muutama vuosi sitten nuorten MM-kisoissa ja nyt he ovat isoja tähtiä NHL:ssä. Suomi tekee todella hienoa työtä junioriohjelmassaan. Pääsin itsekin osaksi Suomen juniorityöstä kesäisin aktiiviurani aikana harjoiteltuani TPS:n kanssa.

Venäjän jääkiekko nousi uuteen kukoistukseensa 2000-luvulla, kun valtio ja venäläisyritykset alkoivat investoida kiekkoiluun. Nykyään Venäjällä onkin tehokas junioriohjelma, jonka hedelmät näkyvät NHL:ssä, KHL:ssä ja maajoukkueturnauksissa.

- Meillä on myös hyvä junioriohjelma ja uusia tähtiä tulee NHL:ään vuosittain. Seuraava on vamaankin Kirill Kaprizov, joka on pelannut hienosti omassa liigassamme. Aleksander Ovetshkin ja Jevgeni Malkin ovat NHL:ssä hienoja esikuvia junioreillemme, Jashin toteaa.

Jashin, 45, pelasi itse juniorikiekkoa, kun Neuvostoliitto oli olemassa. Silloin hän pani merkille, että junioriturnauksissa jyvät koulittiin akanoista. Esimerkkinä hän mainitsee toisen aikakautensa venäläistähden.

- Kaikilla voi olla hyvä tulevaisuutensa. Tämä turnaus on siltäkin osin tärkeä, koska täällä tähdet voivat syntyä. Yksi esimerkki on Aleksei Kovalev, joka syttyi junioriturnauksissa ja oli aina tähti, kun laittoi luistimet jalkaansa. Hänestä tuli yksi maailman parhaista pelaajista.

Gazprom Neft Cup on laajentunut vuosi vuodelta. Tänä keväänä turnauksessa pelaa 31 joukkuetta kymmenestä eri maasta.

- Tässä turnauksessa nähdään hienoa juniorijääkiekkoa. Tällaisten turnausten avulla saamme varmasti myös lisää harrastajia jääkiekon pariin, Jashin toteaa.

Neuvostoliiton aikoina Jashin ei itse päässyt pelaamaan kansainvälisiä junioriturnauksia. Aikuisten peleissä heti ensimmäisellä kaudella hän pääsi kokeilemaan taitojaan suomalaisia vastaan noustuaan Moskovan Dynamon edustusjoukkueeseen 1991.

- Juniorikiekossa en pelannut suomalaisia vastaan. Kun olin Moskovan Dynamossa pelaamassa kansainvälisiä pelejä, olin jo 17-vuotias, enkä siis enää varsinaisesti juniori. Pelasimme Dynamossa paljon harjoituspelejä Jokereita, Tapparaa, TPS:ää, Ilvestä ja muita vastaan. Muistan turnauksen Tampereelta. Siellä oli hienoa pelata, Jashin muistelee.

Jashin toivoo lisää kansainvälisiä pelejä sekä juniorikiekkoon että ammattilaiskiekkoon.

- Toivottavasti KHL:ssä olisi mahdollista muuttaa aikatauluja, jotta seurajoukkueiden välille saataisiin enemmän kansainvälisiä pelejä, hän kertoo.

Jokerit liittyi KHL:ään 2014. Sen jälkeen KHL:n kansainvälinen laajeneminen on ollut pysähdyksissä. Ainoana uutena joukkueena mukaan on tullut ulkomaalaispelaajista koottu kiinalaisseura Red Star Kunlun.

Jashin uskoo, että investoinnit KHL:ään voisivat tukea yritysten liiketoimintaa läntisessä Euroopassa.

- KHL:ssä on kyse bisneksestä. Eurooppalaisjoukkueet voivat tukea bisneksiään KHL:n avulla, joten miksi ei? Olisi hienoa saada mukaan enemmän joukkueita läntisestä Euroopasta. Jokerithan on jo iso osa KHL:ää. He eivät ole voittaneet mestaruutta, mutta ovat pelanneet todella hyvin, ja he ovat tunnettu joukkue sarjassa. KHL varmasti olisi kiinnostunut vastaavanlaisista joukkueista muista maista.

Jashin, 45, pelasi NHL:ssä 898 ottelua vuosina 1993-2007. Seuroina olivat Ottawa Senators ja New York Islanders. Viimeiset aktiiviuransa vuodet 2008-12 hän vietti KHL:ssä edustaen siellä Lokomotiv Jaroslavlia ja SKA Pietaria ja Moskovan TsSKA:a.

Venäjän maajoukkueessa Jashin voitti MM-kultaa 1993 sekä pronssia 2005. Olympiakisoissa hän voitti Naganossa 1998 hopeaa ja Salt Lake Cityssa 2002 pronssia.

Haastattelu: Otto Palojärvi, Sotshi