Kauppalehden Moskovassa tapaama liikemies ja Venäjän hallituksen neuvonantaja Pekka Viljakainen arvioi, että EU:n Venäjälle asettamat pakotteet ovat haitanneet ennen kaikkea Eurooppaa itseään. Viljakaisen mukaan Venäjällä ainoa asia, mihin ne ovat oikeasti vaikuttaneet, on rahoituksen vaikeutuminen.

Venäjän itse asettamat vastapakotteet, jotka ovat kieltäneet elintarvikkeiden viennin Venäjälle, ovat Viljakaisen mukaan synnyttäneet Venäjälle jättimäisiä, jopa 100 000 lehmän karja- ja muita maatiloja.

Hän harmittelee suomalaisen Valion kärsineen pakotteista, kun Suomessa jalostettua maitoa ei ole voinut viedä Venäjälle.

–Ranskalainen Danone sen sijaan on lisännyt tuotantoa Venäjällä ja vallannut siten markkinoita. Venäläiset syövät nyt Danonen rahkaa, Viljakainen sanoo.

Viljakainen ei halua määritellä tarkemmin, miten läheiset välit hänellä on presidentti Vladimir Putiniin ja pääministeri Dmitri Medvedeviin.

–Pääministerin kanssa olen yhteyksissä kahden viikon välein ja presidentin kanssa kahden kuukauden välein, hän tyytyy sanomaan, ja kertoo saaneensa perjantaina presidentti Putinilta kuriirin tuoman kirjeen, jossa pyydettiin näkemyksiä Sotshin talousfoorumia varten maanantaina puoleen päivään mennessä.

Viljakainen korostaa, että hän ei ole Venäjän valtion virkamies vaan toimii ainoastaan konsulttina.

–Maksan veroni Suomeen, Viljakainen sanoo.

Lähde: Kauppalehti, Merja Saarinen