Kuva: Google Maps

Venäjän Karjalassa sijaitsevassa Sortavalan kaupungissa on ihmetelty postilaatikoihin pudonneita lehtisiä, joissa kehotetaan kaupunkilaisia järjestämään kansanäänestys Suomeen liittymisestä. Lehtisissä puututaan myös kaupungin kunnallisiin palveluihin, kuten asuntojen lämmittämiseen.

- Minäkin olen saanut sellaisen. Niitä on joka paikassa: postilaatikoihin on jaettu ja myös kaupoissa on sellaisia. Ja kaikki ovat venäjänkielisiä, kertoo Uudelle Suomelle paikallisessa hotellissa työskentelevä Tanja.

Lappuset eivät ole herättäneet suurta kansanliikettä, vaan niihin suhtaudutaan ”pikku juttuna”, kuten Tanja sanoo.

- Tämä on ihan rauhallinen juttu, ihmiset ihmettelevät vain. On tässä nyt suurempiakin asioita tämän taantuman vuoksi, hän huokaa.

- Kaikki kuitenkin arvailevat, kuka tässä on takana. Kuka sanoo, että suomalaiset ja kuka venäläiset.

Sotien jälkeen Venäjälle siirtyneestä Sortavalasta moni muutti Suomeen – suuri osa Keski-Suomen alueelle. Kaupungin evankelis-luterilaisen seurakunnassa vuoteen 2006 saakka kirkkoherrana toiminut Antero Paananen uskoo, että lehtisten takana on ”yksittäisten haihattelijoiden joukko”.

Paananen ei enää asu Sortavalassa, mutta hänellä on paikkakunnalla laaja tuttavaverkosto, johon hän pitää tiiviisti yhteyttä. Paananen myös vierailee Sortavalassa tiheään.

- Paikallisista ystävistäni kukaan ei ole tästä maininnut. Tuntuma on, että tämän tapaista laajempaa liikehdintää ei ole, Paananen sanoo.

Tanjakaan ei ole varma, onko lehtisiä jaettu laajemmin Sortavalan alueella. Vakavasti lehtisiin on suhtautunut kuitenkin paikallinen syyttäjä Herman Stadler. Hänen mukaansa ”ääriryhmät” ovat pyrkineet sopimaan Karjalan erottamisesta Venäjästä, kertoo verkkolehti Gazeta.ru.

Stadler kertoi tiedotusvälineille, että Venäjän turvallisuusviranomaiset aloittivat tutkinnan tammikuun 18. päivä. Kommersant-lehti kertoo epävirallisiin lähteisiin vedoten, että painojälki on viemässä tutkintaa Petroskoihin.

Tänään tulee kuluneeksi tasan 70 vuotta siitä, kun Neuvostoliiton 92 lentokonetta pommittivat Sortavalaa, jonka seurauksena muun muassa kaupungin kirkko tuhoutui. Lue kaikki Uuden Suomen talvisota-uutiset täältä.