Venäjän suunnitelmat tunnustaa Georgian kapinallisalueiden itsenäisyys huolestuttaa G7-maita. Johtavien teollisuusmaiden yhteistyöjärjestö piti asiasta maanantaina puhelinkokouksen, kertoo Yhdysvaltojen ulkoministeriö.

Ulkoministeriön mukaan maat totesivat tukevansa Georgian alueellista yhtenäisyyttä ja olevansa huolestuneita Venäjän aikeista tunnustaa Abhasian ja Etelä-Ossetian itsenäisyys.

G7-maita ovat Yhdysvallat, Italia, Britannia, Ranska, Saksa, Kanada ja Japani.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush vaatii Venäjää kunnioittamaan Georgian alueellista koskemattomuutta. Bushin mielestä Venäjän ei pidä tunnustaa Georgiasta eroon pyrkiviä Etelä-Ossetian ja Abhasian alueita.

Etelä-Ossetian ja Abhasian itsenäisyyden tunnustamista on esittänyt Venäjän parlamentti. Lopullisen ratkaisun tekee presidentti Dmitri Medvedev.

Venäjä varoittaa sotilasliitto Natoa yhteistyön vaikeutumisesta myös Afganistanissa. Venäjän Kabulin-suurlähettiläs arvioi, ettei Nato voi kuljettaa enää tarvikkeitaan Venäjän kautta Afganistaniin.

Suurlähettiläs Zamir Kabulov katsoo Times-lehden haastattelussa, että sotilaallisen yhteistyön jäädyttäminen koskee myös Afganistanin kuljetuksia.