EU:n Venäjän vastaiset talouspakotteet kääntyisivät sitä itseään vastaan, varoittaa Venäjän Britannian suurlähettiläs.

Britannian pääministeri Gordon Brown totesi The Observer –lehden artikkelissa sunnuntaina, että EU:n ja Naton tulisi arvioida uudelleen suhteitaan Venäjään. Brown myös esittää yhtenä vaihtoehtona Venäjän sulkemista ulos johtavien teollisuusmaiden G8 –kokouksista.

- Kaikki mahdolliset pakotteet vahingoittaisivat enemmän EU:ta Venäjän sijaan, toteaa suurlähettiläs Juri Fedotov BBC:lle ja jatkaa:

- Venäjällä ei ole mitään aikeita jatkaa tätä yhteenottoa, mutta jos kumppanimme haluavat valita toisen vaihtoehdon, totta kai Venäjä tulee vastamaan ja reagoimaan, sanoo Fedotov.

Suulähettiläs myös korosti, etteivät länsimaat ole ymmärtäneet nyky-Venäjän olemusta.

- Venäjä haluaa olla tasa-arvoinen kumppani. Suhteen ei tulisi olla kuten hevosella ja hevosen omistajalla, vaan kahden tasapuolisen yksilön kumppanuus, muotoili Fedotov.

Venäjän EU-suurlähettiläs Vladimir Chizhov totesi puolestaan Reutersille, ettei Venäjän johdolla ole suunnitelmia käyttää energiatuotantoaan poliittisena aseena. Hän pitää myös EU:n talouspakotteita erittäin epätodennäköisenä ratkaisuna.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin puolestaan puolusti sunnuntaina Venäjän toimia Kaukasiassa.

Putinin mukaan Venäjä toimi täysin kansainvälisen lain puitteissa, kun se lähetti joukkojaan Georgiaan ja tunnusti Georgiasta irti pyrkivät Abhasian ja Etelä-Ossetian itsenäisiksi valtioiksi.

Hän vihjasi myös venäläisen Vest-24-tv:n haastattelussa, ettei Euroopan maiden tarvitse palvella Yhdysvaltain etuja. Näin ollen niiden ei tulisi sopia mistään kovista toimista Venäjää vastaan, kun ne kokoontuvat maanantaina ylimääräiseen huippukokoukseensa Brysselissä.

–Mitä tahansa tapahtuukin ja mitä tahansa sanotaan, totuus on meidän puolellamme, Putin vakuutti.

Ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan haluaisi saada Kaukasian kriisin nopeasti päätökseen. Hänen mukaansa Venäjällä ei ole halua joutua riitoihin Euroopan kanssa lähes 20 vuotta Berliinin muurin murtumisen jälkeen.

–Mutta on selvää, että laaja yhteistyö talous- ja turvallisuuspolitiikassa saadaan aikaan vain tasavertaisten kumppanien kanssa ja yhteistyössä on otettava huomioon myös meidän etumme, hän kirjoitti saksalaisessa sanomalehdessä maanantaina ilmestyvällä Vieraskynä-palstalla.