Venäjän-tutkija, dosentti ja perussuomalainen poliitikko Arto Luukkanen arvostelee Puheenvuoron blogissaan Yleisradion valintoja tiistain Venäjä-illassa.

Luukkanen kyseenalaistaa kirjoituksessaan Ylen päätöksen ottaa ohjelmaan vieraaksi Venäjä-mielinen dosentti Johan Bäckman sekä kaksi muuta häntä lähellä olevaa, venäläismielistä keskustelijaa.

– Kiitos YLE2 heistä! Luukkanen kirjoittaa.

– Meidän itäinen naapurimme ei tarvitse vihamiehiä jos sen ystävät ovat tuollaisia. Kaikilla Naton puolustajilla oli taas aihetta suureen juhlaan; ohjelmassa esitetty primitiivinen Ukrainan vastainen propaganda satoi suoraan läntisen puolustusliiton kannattajien kassaan. Voin kuvitella, miten Atlanttiseurassa poksauteltiin shampanjapulloja.

Johan Bäckman muun muassa syytti Ukrainan väliaikaista hallitusta Yhdysvaltain pystyttämäksi juntaksi, joka vainoaa venäläisiä ja uhkaa Euroopan turvallisuutta. Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen sen sijaan kiisti nähneensä Ukrainan venäjänkielisen vähemmistön tarvitsevan suojelua.

Luukkasen mukaan venäläismielisten keskustelijoiden esiintyminen ”heitti vessanpönttöön 70 Suomi-Venäjä-seuran harjoittaman ns. positiivisten mielikuvien luomisen Venäjästä”.

Ohjelman loppu on aiheuttanut keskustelua. Yle luovutti ohjelman lopussa vierailleelle sotaveteraanille ruusun, jolloin keskustelijoiden joukosta kuului huudahdus: ”Tappajalle ruusu”.

Välikohtauksesta kertoi Ilta-Sanomat. Keskusteluun osallistunut Pietarissa asuva taiteilija Sami Hyrskylahti myöntää Ilta-Sanomille, että hän oli lausahduksen takana.

– Luulin lähetyksen jo loppuneen. En kohdistanut kommenttia itse herraan, joka oli mielestäni ihan hyvä tyyppi. Eihän se hänen vikansa ole, että hän on joutunut rintamalle sotimaan, Hyrskylahti selittää kommenttiaan Ilta-Sanomille.

Arto Luukkasen mielestä Ylen toimitus kantaa ”lopullisen vastuun siitä mitä ohjelmassa ’ilman naamaa’ tai ‘nimeä’ esitetään”.

–Sotiemme veteraaneja pilkataan avoimesti ja raukkamaisesti takaapäin. Ylen ohjelmassa, Luukkanen kauhistelee.