Niin Suomen kuin Venäjänkin ulkoministeriöt ovat joutuneet jälleen oikomaan venäläismedian uutisointia lapsiasioissa.

Esimerkiksi uutistoimisto Interfax ja useat muut venäläiset tiedotusvälineet kertoivat keskiviikkona, että petroskoilaisen äidin ja Suomessa asuvan venäläisen isän lapset olisi otettu Suomessa huostaan.

Venäläismedian mukaan äiti olisi ollut Suomessa turistiviisumilla. Suomen oikeusministeriö ja ulkoministeriö tiedottivat eilen, että kyse ei kuitenkaan ole turisteina maassa olleista henkilöistä.

Muun muassa uutistoimisto Ria Novosti olikin jo eilen haastatellut Suomen oikeusministeriön edustajaa, joka korjasi aikaisemmin päivällä Venäjällä levinneet tiedot. Torstaina muun muasсa Interfax ja monet muut viestimet kertoivat oikaistun tiedon, jonka mukaan lapsia ei ole otettu huostaan.

Niin ikään Venäjän ulkoministeriö tiedotti tänään, että lapsia ei ole otettu huostaan vaan he ovat isänsä luona. Niin venäläiset kuin suomalaiset viranomaiset ovat kertoneet, että kyseessä on vanhempien välinen huoltoriita.

Suomen viranomaiset korostavat jälleen, etteivät viranomaiset voi kommentoida yksittäistapausta enempää.

Dosentti Johan Bäckman ehti heti tuoreeltaan tiedottamaan venäläismedialle Suomessa hänen mielestään vallitsevasta russofobiasta, johon tapaus hänen mukaansa liittyy.

Ehkä erikoisin venäläismediassa levinnyt väite on, että Bäckmanin mukaan Suomen viranomaisten tavoitteena olisi ”devenäläistää” lapset, eli eristää heidät äidistään, äidinkielestään ja kulttuuristaan. Bäckmanin väitteisiin perustuvassa uutisoinnissa Suomi ehdittiin jo julistaa vaaralliseksi venäläisturisteille.