Venäjällä viranomaiset ovat vahvistaneet Tšeljabinskin alueen äärimmäisen korkeat radioaktiivisen aineen säteilyarvot. Venäjän Greenpeace on epäillyt, että Mayakin ydinvoimalaitoksella tapahtui syyskuussa onnettomuus, jota Venäjän viranomaiset ovat piilotelleet.

Venäjän meteorologisen keskuksen mukaan Argayashin mittausasemalla radioaktiivista ruthenium-106:ta havaittiin syyskuun lopussa jopa 986-kertaisesti normaaliin nähden. Säteilyarvot olivat korkeita myös muualla Tšeljabinskissa.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen Venäjän-osasto vaati maanantaina energiayhtiö Rosatomia aloittamaan selvityksen ”Mayakin tapahtumista”. Rosatom oli aiemmin kiistänyt, että eteläisellä Uralilla olisi havaittu ruthenium-106:ta ilmassa.

Venäjän meteorologinen keskus ei kertonut korkean säteilyn lähdettä, mutta brittilehti The Guardianin mukaan Argayashin mittausasema sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Mayakin ydinvoimalaitokselta. Laitos jatkokäsittelee käytettyä ydinpolttoainetta.

Ruthenium-106:ta ei esiinny luonnossa, sillä se syntyy ydinreaktoreissa atomeja halkaistaessa. Sitä havaittiin syksyllä myös läntisessä Euroopassa, mutta ei terveydelle vaarallisina pitoisuuksina.

Lähde: The Guardian