Maailman media, etunenässä Britannian BBC ja Guardian, ovat tänään jälleen nostaneet esiin ja pääuutisikseen Venäjän valtion ja järjestäytyneen rikollisuuden yhteydet.

Wikileaksin paljastamien diplomaattisähkeiden mukaan Venäjä on ”käytännössä mafiavaltio”. Väite esitettiin jo sähkepaljastusten alkuvaiheessa maanantaina, mutta nyt sen perustana olevaa muistiota esitellään tarkemmmin.

Pääosin mafiatuomion on antanut espanjalainen syyttäjä José González, jonka tietoihin perustunut muistio on lähetetty Yhdysvaltain Espanjan-suurlähetystöstä tammikuussa. Gonzalez on taistellut Venäjän mafiaa vastaan Espanjassa kymmenen vuoden ajan.

Gonzalesin mukaan Venäjä on korruptoitunut kleptokratia, joka pyörii Vladimir Putinin ympärillä ja jota johtavat virkamiehet, oligarkit ja järjestäytynyt rikollisuus yhteistyössä. Viranomaiset suojelevat rikollisia ja keräävät itselleen lahjuksia kuin veroja konsanaan.

Väitteiden mukaan myös pääministeri Putin on piilottanut laittomia tuloja ulkomaille. Guardian kertoo toisten diplomaattisähkeiden lisäksi paljastavan, että Yhdysvallat uskoo Putinin tienneen suunnitelmista murhata Alexander Litvinenko vuonna 2006.

Venäjän tiedustelupalvelun mukaan se aikoo tutkia Wikileaksin Venäjää koskevat sähkeet. Pääministeri Putin puolestaan vähätteli ja kritisoi Wikileaks-vuotoja CNN-kanavan Larry Kingin haastattelussa. Lisäksi hän kuvasi eräästä diplomaattisähkeestä löytynyttä ”Batman ja Robin” -vertausta hävyttömäksi. Yhdysvaltalaisdiplomaatin mukaan Putin on Batman ja presidentti Dmitri Medvedev hänen avustajansa Robin.