Venäjän valtion johdon varallisuus on pitkien ketjutusten vuoksi lähes mahdoton selvitettävä. – Nyky-Venäjää ei voi kuvata markkinataloudeksi, ei totalitarismiksi eikä kansallissosialismiksi. Sen on oltava jotain omanlaistaan, muotoilee tohtori Ilmari Susiluoto. Susiluodon, Anne Kuorsalon ja Martti Valkosen uutuuskirja Venäjä, kovan linjan energiajätti (Edita) julkistettiin Helsingissä tiistaina.

Venäjällä omistuksia ei kerrota avoimesti eikä maan johdolta odoteta täydellisiä selvityksiä. Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla sanotaan olevan miljardiomaisuus. Putinin seuraajakseen halajamalla varapääministeri Dmitri Medvedevillä on läheiset suhteet Ilim Pulp -paperiteollisuusyhtiöön. Antikompromat.ru-sivustojen mukaan presidentinvaalien ennakkosuosikki Medvedev omisti yhtiöstä 20 prosenttia vuonna 1994. Medvedev on kuulunut yhtiön neuvonantajiin.

Medvedevin mittava omaisuus ei sinänsä ole yllätys, vaan se kertoo Venäjän valtion omaisuuden uusjaosta, jota on toteutettu Putinin valtakaudella. Tuskin missään muussa maassa voitaisiin kuvitella, että telealaa johtaisi ministeri, joka omistaa mittavasti hallinnoimansa alan yrityksiä.

– Venäjällä viestintäministeri Leonid Reimanin monimutkaiset off-shore-omistukset ovat tiedossa, sanoo toimittaja, tietokirjailija, Anne Kuorsalo yksi kolmesta Kovan linjan energiajätti -kirjan kirjoittajista.

Julkisuudessa Reiman ei ole kiistänyt huhuja kytkyistään yrityksiin, mutta on todennut niin kuin Venäjän johtajat yleensä tekevät, että huhujen levittäjillä on oma tarkoituksensa.

Venäjän huippujohtoa yhdistää läheinen side Leningradiin eli Pietariin, Karjalan tasavaltaan ja Petroskoihin. Venäjän tuntijat selvittävät kirjassa muun muassa sitä, miten keskeistä osaa nämä vanhat suhteet näyttelevät valta-asetelmissa sisäministeriön, FSB:n ja armeijan suhteissa.

Omaisuuden ensimmäisellä jakokierroksella 1990-luvulla osattomaksi jääneet ovat ottaneet omansa ja palauttaneet takaisin käsitteen todella suurien omaisuuksien merkityksestä vallan välineenä. Valtansa merkiksi nyky-Venäjä ja sen johtajat ovat tiiviisti kytkyssä liiketoimiin, joissa omaisuuksien alkuperästä ei kerskuta. Venäjä on yhteiskuntana yhä kaksijakoisempi ja Kremlin sanelema näytelmä jatkuu.

Sunflower seeds you want?, Mr. President?: