Venäläinen lentokone on epäilyn mukaan loukannut Suomen ilmatilaa tänä aamuna, kertoo puolustusministeriö. Rajavartiolaitos selvittää asiaa.

–Venäläisen valtion ilma-aluksen Tupolev TU-154 matkustaja/kuljetuskoneen epäillään loukanneen Suomen ilmatilaa tiistaina 5.12.2017 aamulla, tiedotteessa todetaan.

Epäilty alueloukkaus tapahtui Suomenlahdella Porvoon edustalla seitsemän aikaan.

Viestintäjohtaja Max Arhippainen kertoo, että kyse oli lyhyehköstä loukkauksesta. Tätä tarkemmin hän ei tässä vaiheessa voi sitä luonnehtia. Arhippasen mukaan tämä oli jo viides tilaloukkaus Suomessa tänä vuonna, mutta asialla oli ensimmäistä kertaa venäläinen alus. Edellisestä venäläisloukkauksesta on aikaa jo yli vuoden päivät.

Arhippaisen mukaan samalla alueella on tapahtunut ilmatilaloukkauksia ennenkin ja alue on melko vilkkaasti liikennöity. Hänen mukaansa varsinainen syy ilmatilaloukkaukselle selviää harvoin. Syyt voivat vaihdella välinpitämättömyydestä ja vahingosta tahallisuuteen.

Arhippainen kertoo, että selvitysten jälkeen ulkoministeriö on yhteydessä ilmatilaa loukanneeseen maahan, mutta epäilyt etenevät harvoin oikeuteen asti.

Arhippaisen mukaan epäillyn ilmatilaloukkauksen havaitsi puolustusvoimat, mutta tarkkaa havainnointitapaa hän ei voi kertoa.