Venäjän viisumivapaus toisi Suomelle merkittävät, miljardiluokan vuosittaiset lisätulot, arvioidaan tuoreessa tutkimuksessa.

Venäläiset matkailijat toisivat viisumivapauden myötä Suomeen vähintään kolme miljardia euroa vuodessa, todetaan Itä-Suomen yliopiston ja lappeenrantalaisen tutkimus- ja analysointikeskus TAK Oy:n tutkimuksessa. Venäläisten matkailutulon määrä kasvaisi noin kahdella miljardilla eurolla, sillä tällä hetkellä venäläisturistit kantavat Suomeen noin miljardi euroa vuodessa.

Tutkimuksen mukaan viisumivapaus loisi Suomeen yli 12 000 työpaikkaa matkailun ja palvelujen kysynnän lisääntyessä. TAK:n arvion mukaan tuoteostot kaksinkertaistuisivat ja palveluiden käyttö viisinkertaistuisi.

Suomen nykyinen majoituskapasiteetti loppuisi viisumivapauden toteutuessa kesken, sillä venäläisten yöpymiset Suomessa nelinkertaistuisivat, tutkimuksessa arvioidaan.

–Kysynnän kasvuun ja tuloksiin vaikuttaa keskeisesti se, miten talous kehittyy Venäjällä. Sillä on suuri merkitys, miten viisumivapauden hyödyt näkyvät Suomessa, Antti Honkanen Itä-Suomen yliopistosta kertoo tutkimuksen julkistustilaisuudessa.

Hänen mielestään olisi tärkeää, että valtio parantaa rajaliikenteen sujuvuutta, jotta mahdollisimman moni venäläinen haluaisi matkustaa Suomeen.

Kaupan liiton pääekonomisti Jaana Kurjenoja pitää tutkimustulosta tuoteostojen kaksinkertaistumisesta optimistisena.

–Venäläisten matkailu ei nosta kauppaa lentoon, mutta sillä on alueellisesti tärkeitä vaikutuksia, Kurjenoja sanoo tutkimuksen julkistustilaisuudessa.

–Venäläisten vaikutus nähtiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä Etelä-Karjalassa, missä kauppa ei kutistunut, vaikka muualla Suomessa kaupan liikevaihto kutistui, hän lisää.

Myös VR toppuutteli tutkimuksen arvioita, vaikka Allegron suosio on kasvanut selvästi myös tänä vuonna.

Tutkimusta ovat rahoittaneet muun muassa sisäministeriö ja matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRa. MaRan mukaan viisumivapaus toisi alalle 800 miljoonaa euroa lisää vuodessa ja toisi valtiolle 180 miljoonan euron verotulot.

Euroopan unioni ja Venäjä neuvottelevat parhaillaan viisumivapauden toteuttamisesta. Viisumiton matkailu voisi toteutua aikaisintaan 2018.

Suomen poliisin riveistä on esitetty arvioita, joiden mukaan viisumivapaus avaisi Suomen rajan venäläisille rikollisille. Muun muassa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Arkady Moshes on kuitenkin kiistänyt poliisin arvion.

–Matkustajien taustat voitaisiin edelleen tarkistaa ja rikolliset käännyttää rajalla viisumivapaudesta huolimatta, Moshes kommentoi Uudelle Suomelle viime vuonna.

Poliisi on perustellut huoltaan sillä, että Viron liittyminen Schengen-sopimukseen aiheutti väkivaltarikosten aallon Suomessa. Venäläisten viisumivapaus ei kuitenkaan tarkoittaisi liikkumista ilman järjestelmällisiä rajatarkastuksia, kuten Schengen-sopimus.