Venäläisprofessori Aleksei Jablokov väittää, että Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden takia on kuollut kaikkiaan 900 000 ihmistä. Jablokovin mukaan puoli miljoonaa Tshernobylin takia kuolleista on eurooppalaisia.

Terveysjärjestö WHO puolestaan vahvistaa suoraan kuolleiden määrän 56:ksi ja säteilyn takia syöpiin kuolleiden luvun 9000:ksi. Tshernobylin reaktorin räjähtämisestä tulee lauantaina kuluneeksi 22 vuotta.

Venäjän tiedeakatemian jäsen esitteli käsityksiään Genevessä, jossa pitää majaansa myös maailman terveysjärjestö WHO.

Jabloko-puolueen jäsen on juuri julkaissut kirjan venäjäksi Tshernobylin seurauksista. Professori syyttää siinä kansainvälistä ydinvoimajärjestöä IAEA:ta ja WHO:ta valehtelusta. WHO on professorin mielestä ydinvoimafriikkien hallinnassa.

- Keskityin tutkimaan nyt Tshernobylin vaikutuksia entisessä Neuvostotoliitossa, mutta aion selvittää tuhon jälkimainingit myös Euroopassa ja Pohjoismaissa länsikielille käännettäviin kirjoihin, hän sanoi.

Genevessä järjestetään ydinvoimalatuhon vuosipäivänä mielenosoituksia ja näyttelyitä. Aktivistit aikovat ympäröidä WHO:n päämajan ihmisketjulla. Ylipäätään WHO:n edessä on ollut jo vuoden ajan pysyvä partio syyttämässä kylteissään järjestöä Tshernobyl-valehtelusta ja ydinvoimalalobbylle nöyristelystä.

- Ydinvoiman puolustajat ovat vahvempia kuin jopa tupakkalobby, Jablokov suomi.

- Ydinvoiman puolestapuhujat ovat saaneet Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan hallituksetkin pauloihinsa.

Tshernobylin onnettomuus on ydinvoimaloiden pahin. Radioaktiivinen säteily levisi ukrainalaiskaupungista tuulen mukana Länsi-Eurooppaan, myös Pohjoismaihin ja Suomeen.

Tshernobylin radioaktiiviset jäämät ovat yhä mitattavissa luonnosta. Yhdeksän miljoonaa ihmistä elää alueilla, joiden radioaktiivisuus on edelleen korkea onnettomuuden jälkeen.

Jablokovin mukaan presidentti Vladimir Putin on vain heikentänyt Venäjän ympäristölakeja. Jablokov itse toimi Venäjän presidenttien Mihail Gorbatshovin ja Boris Jeltsinin ympäristöpoliittisena neuvonantajana vuosina 1991-1993.