Äärioikeistopuolue Kansallisen Rintaman läheisyys Venäjän kanssa kuohuttaa Ranskassa.

Muun muassa France 24 -uutispalvelu kertoo kiistellyn Marine Le Penin johtaman puolueen saaneen venäläispankki First Czech Russian Bankilta yhdeksän miljoonan euron lainan vaalityöhön. Puolue vahvisti median esiin urkkiman tiedon viikonloppuna.

– Meidän pankkimme, kuten useimmat ranskalaiset ja eurooppalaiset lainoittajat, kieltäytyy kategorisesti antamasta Kansalliselle Rintamalle ja sen edustajille senttiäkään, sanoo puolueen rahastonhoitaja France 24:n mukaan.

Eurovaalit voittanut, maahanmuuttovastainen puolue varautuu nyt vuoden 2017 parlamenttivaaleihin. Venäläinen laina herättää kysymyksiä, kun otetaan huomioon Venäjän ja EU:n kiistely Ukrainan tilanteesta sekä Venäjän johdon ja eurooppalaisen äärioikeiston aikaisemmat sympatianosoitukset.

France 24:n mukaan Marine Le Pen ja puolueensa eivät ole piilotelleet Venäjän presidentti Vladimir Putinia kohtaan tuntemaansa arvostusta. Kansallisen Rintama on muun muassa ylistänyt Putinia patriootiksi ja ”eurooppalaisten arvojen puolustajaksi” esimerkiksi seksuaalivähemmistöjen asiassa – siis näiden oikeuksien rajoittamisessa.

Le Pen itse on syyttänyt EU:ta uuden kylmän sodan aiheuttamisesta ja puolustanut ranskalaisten Mistral-luokan sota-alusten myymistä Venäjälle.

Venäjä on puolestaan pitänyt huolta hyvistä suhteistaan eurooppalaiseen äärioikeistoon, jonka epävakauttava vaikutus sopii myös Venäjän pyrkimyksiin. Venäläislainan paljastanut Mediapart-sivusto arvioikin, että venäläisrahoitus herättää huolta ulkomaisesta vaikutuksesta Ranskan politiikassa.

–Kreml panostaa nyt Kansalliseen Rintamaan. Se arvioi puolueen kykeneväiseksi nappaamaan vallan Ranskassa ja muuttamaan eurooppalaisen historian kurssin Moskovalle suosiolliseksi, kirjoitti ranskalaislehti Nouvel Observatour äskettäin France 24:n mukaan.