Valko-Venäjän mukaan 32 venäläistä taistelijaa on pidätetty lähellä Minskiä tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Asiasta kertovat Valko-Venäjän valtiollinen uutistoimisto Belta ja venäläinen uutistoimisto Tass sekä Suomessa muun muassa Yle. Tiedot pidätyksistä ovat yhä epävarmoja.

Valko-Venäjän mukaan pidätetyt ovat venäläisen Wagner-palkkasotilasyhtiön sotilaita. Tassin mukaan heitä epäillään terroristisen teon suunnittelusta. Tass kertoo Valko-Venäjän turvallisuusneuvoston sanoneen, että Valko-Venäjällä on kaikkiaan jopa 200 venäläissotilasta.

Sotatieteiden tohtori Antti Paronen kommentoi asiaa Twitterissä. Hän korostaa, että asian kanssa ollaan vasta ensitietojen varassa.

”Kiinnostava tieto Valko-Venäjältä. Mikäli pidätykset ovat todellisia, voidaan arvioida, että käynnissä on vähintään jonkinasteinen erikoisjoukko-operaatio. Mihin sillä sitten pyritään, onkin eri asia”, Paronen tviittaa.

Valko-Venäjällä järjestetään presidentinvaalit ensi viikon sunnuntaina. Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka sanoi turvallisuusneuvoston hätäistunnossa vaativansa Venäjältä selitystä, Yle kertoo.

”Operaatiolla voidaan pyrkiä varmistamaan tulevien vaalien vaalien lopputulos tai varautua tilanteeseen, jossa vallanvaihto olisi mahdollinen”, Paronen tviittaa.

Parosen mukaan tapaus on hyvin mahdollisesti Valko-Venäjän hallinnon lähettämä viesti.

”Se että Lukašenka näyttää voimaansa pidätysoperaatiolla on osoitus vallankahvassa olemisesta yhtäältä kansalaisilleen, mutta myös Venäjälle”, hän arvioi.