Muutamia vuosia sitten venäläiset matkustivat Suomeen innolla. Vuonna 2013 venäläisten hotelliyöpymisiä oli Tilastokeskuksen mukaan 1,6 miljoonaa. Krimin valloituksen jälkeen vuonna 2014 iskivät pakotteet ja ruplan kurssi suhteessa euroon heikkeni.

Vuonna 2016 määrä putosi jo alle 700 000 yöpymiseen. Viime vuonna yöpymisiä oli hivenen yli 822 000.

Perinteisesti venäläiset ovat tulleet Suomeen uudeksi vuodeksi.

Holiday Clubin toimitusjohtaja Maisa Romanainen, miltä tilanne näyttää nyt?

”Pientä positiivista kehitystä on ollut venäläisten suhteen. Se näkyy erityisesti Saimaalla ja Vuokatin Katinkullassa, jossa meillä on isot kylpylät. Kuusamossa ja Saariselällä näkyvät erityisesti britit ja aasialaiset matkustajat. Saariselälle myymme jo tulevaa joulua.”

Jonkin verran apua voi tuoda ruplan kurssi, joka on vahvistunut vuoden alusta noin 16 prosenttia suhteessa euroon. Toisaalta tämän vuoden aikana venäläisten yöpymiset ovat pudonneet neljän ensimmäisen kuukauden aikana sekä kesä- ja syyskuussa.

Scandic Hotelsin kaupallisen johtajan Christian Borgin mukaan venäläiset eivät ole jättäneet Suomea.

”Venäläisten osalta kasvua voi jonkin verran tulla. Tilaa kyllä löytyisi vielä. En usko, että olemme pudonneet heidän valikoimistaan, tai että venäläiset matkustaisivat nyt suhteessa enemmän muihin maihin. Venäläiset ovat meille edelleen merkittävä asiakasryhmä.”

Lue seuraavaksi:

Samalla kun venäläiset ovat vähentyneet on aasialaisia turisteja entistä enemmän.

”Tavallaan on hyvä varsinkin pohjoisen osalta, että emme ole niin selkeästi yhden matkailijaryhmän varassa. Riskit pienenevät”, sanoo Borg.

S-ryhmän hotelleissa ei uskota venäläisten turistien määrän suureen kasvuun.

”Venäläisten määrä on tänä uutena vuonna normaalilla tasolla. Kokonaisuudessaan yöpymisten määrä on hyvällä tasolla. Helsingin alueella kiinnostaa erityisesti Triplan uusi hotelli”, sanoo Sokotelin tuottojohtamisesta vastaava Johanna Hyppönen.

Lue myös: