Eri viranomaistahot ja myös veneilijät ovat pohtineet viime päivät kiivaasti, miten veneilyn turvallisuutta voi parantaa. Kyse ei ole pelkästään äskettäin sattuneesta vakavasta onnettomuudesta Airistolla, vaan veneilykulttuurin yleisestä rapistumisesta.

Väistämissäännöt ovat hakusessa, veneet ohittelevat toisiaan kosketusetäisyydellä eikä isojen veneiden kuljettajilla ole aina tilannetajua siitä, mitä heidän veneidensä vauhti ja peräaallot tarkoittavat pienemmille veneille liian läheltä ohitettaessa tai satamissa ja kapeikoissa.

LUE MYÖS: Airiston veneonnettomuuden jälkipuinti käy kuumana – Hjallis Harkimo nosti esiin veneajokortin: ”Olen nähnyt niin paljon tunareita vesillä”

Vilkkaassa some-keskustelussa ratkaisuksi on ehdotettu esimerkiksi veneilytutkintoa tai veneajokorttia. Toiset vastustavat niitä yhtä raivokkaasti kuin toiset kannattavat.

Ajokorttiasia noussee pöydälle jo tänä syksynä liikenne- ja viestintäministeriössä, kun hallitusohjelmaan kirjatun liikenneturvallisuusstrategian valmistelu alkaa.

Samassa yhteydessä jouduttaneen pohtimaan vesiliikenteen promillerajaa. Nykyisin vesillä raja on 1,0 promillea, kun se muussa liikenteessä on 0,5 promillea. Asiantuntija-arvioiden mukaan uusia esityksiä voi tulla lisäksi Onnettomuustutkimuskeskus OTKESilta, kunhan se saa Airistolla tapahtuneen veneonnettomuuden tutkimukset valmiiksi.

”Jos työryhmät löytävät parannettavaa, muutoksia voidaan tehdä tämän hallituskauden aikana. Uusi vesiliikennelaki tulee voimaan ensi kesäkuussa. Näillä näkymin tätä uusinta lakia ei ole tarkoitus muuttaa sitä ennen”, kertoo ylijohtaja Laura Vilkkonen liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Ruotsissa veneajokortti jo käytössä

Esimerkiksi Ruotsissa veneajokortti on jo käytössä. Helpoimmassa ensimmäisessä luokassa veneen pituus ylittää 10 metriä tai nopeus on yli 15 solmua. Tällöin kuljettajalta vaaditaan 15 vuoden ikä.

Toisessa luokassa veneen pituus yli 12 metriä ja leveys yli 4 metriä, jolloin kuljettajan täytyy olla yli 15-vuotias. Vaativimmassa kolmannessa luokassa veneen nopeus on yli 30 solmua ja kuljettajan täytyy olla täyttänyt 18 vuotta.

Norjassa venekortti vaaditaan kaikilta veneilijöiltä, jotka veneilevät yli 8-metrisellä ja yli 25- hevosvoimaisella moottorilla varustetulla veneellä. Ajokortin voivat suorittaa yli 16-vuotiaat.

Tanskan mallissa yli 25-hevosvoimaisella moottorilla varustetun veneen kuljettajalta vaaditaan ajokortti. Liukuvien veneiden kuljettajat kuuluvat myös ajokortin piiriin. Tanskassa ikäraja on 16 vuotta.

Suomessa riittää, että rekisteröitävän veneen kuljettaja on vähintään 15-vuotias ja hänellä on olosuhteisiin nähden tarvittavat kyvyt ja taidot.

Epäsuhtaa voi miettiä, kun ajatellaan, että Suomessa 15-vuotiaan on suoritettava mopokortti ajaakseen 50 kiloa painavaa mopoa, mutta vaikkapa 5 000 kiloa painavan veneen kuljettamiseen oikeuttaa tulkinnanvarainen taito ja kyvykkyys.

Lain mukaan Suomi voisi halutessaan ottaa käyttöön veneajokortin ja tutkinnon jo nyt.

Lain kuudennen pykälän ja kolmannen momentin mukaan ”liikenne- ja viestintävirasto voi, ottaen huomioon vesikulkuneuvon koon, lajin, käyttötarkoituksen ja liikkumisalueen, määrätä, että tietyn vesikulkuneuvotyypin tai yksittäisen kulkuneuvon kuljettajan on oltava täyttänyt 18 vuotta ja osoittanut liikenne- ja viestintäviraston tarkemmin edellyttämät tiedot ja kyvyn kysymyksessä olevan vesikulkuneuvotyypin tai yksittäisen vesikulkuneuvon kuljettamiseen.”

”Näin on, mutta vielä kortin tai tutkinnon mahdollisuutta ei ole käytetty. Ne edellyttäisivät vielä kattavaa selvitystä”, kertoo yksikön päällikkö Ville Räisänen Traficomista.

Poliisitarkastaja Timo Ajaste Poliisihallituksesta kannattaa asian selvittämistä.

”Jonkinlaisen tutkinnon tai veneilykortin käyttöönottoa olisi syytä pohtia ainakin isommissa veneissä”, hän sanoo.

”Joka vuosi tapahtuu noin 50 vakavaa veneilyonnettomuutta. Veneilijöiden määrä on kasvanut, vesille on tullut yhä isompia veneitä ja moottoreita, jotka varmasti aiheuttavat omat haasteensa. Pitäisi varmistaa, että veneilijät tuntevat merimerkit ja veneilyn perussäännöt. Tutkinto tai kortti pitäisi kytkeä samalla veneen kokoon, painoon ja moottorin kokoon.”

Ajasteen mielestä jopa perusmerimiestaidot ovat monilla hukassa. Se lisää pelastustehtävien määrää, kun veneilijät ovat yhä useammin sormi suussa.

Hän pudottaisi myös promillerajaa.

”Sen laskemista 0,5 promilleen selvitettiin viimeksi kymmenisen vuotta sitten, mutta tuolloin se ei saanut kannatusta.”

”Jos veneilijät eivät ota vastuuta ajamistavoistaan, se rajoitetaan lailla”

Veneilyssä yllättävän moni asia perustuu vapaehtoisuuteen. Se tarkoittaa käytännön veneilytaitojen ja vesiliikenteen säädösten opiskelun lisäksi esimerkiksi vakuutuksia. Käytännössä vähänkin arvokkaammat veneet on vakuutettu, mutta kaikilla pienemmillä veneillä ei välttämättä ole edes vastuuvakuutusta.

Korvauspäällikkö Antti Tuulensuu Liikennevakuutuskeskuksesta kannattaa vapaaehtoisuuteen perustuvaa opiskelua, kuten saaristo-, rannikko- ja avomerilaivurien tutkintoja.

”Siinä tulevat navigoinnin ohella tutuksi vesiliikenteen säännökset. Kannustan myös vastuulliseen ja huolelliseen veneilyyn. Kuljettajan pitää pohtia kipparointia ja omia taitojaan. Kovin isolla ja nopealla huvijahdilla ei pitäisi lähteä kylmiltään vesille.”

Vakuutuksiin hän ehdottaa lisää porkkanoita.

”Jotkut yhtiöt myöntävät vakuutusmaksuihin alennuksia, jos vene on esimerkiksi katsastettu. Navigointitutkintokin voisi olla peruste. Se kertoo, että asiakas on valveutunut ja perehtynyt veneilijä, mikä pienentää riskejä.”

Vakuutusyhtiö Alandian asiakkuusjohtaja Robert Rostedt kertoo, ettei Alandialla vielä ole kantaa mahdolliseen ajokorttiasiaan tai alennuksiin. Alandia tarjoaa kaupallisten merivakuutusten lisäksi venevakuutuksia.

”Meillä ei ole sellaista dataa, joka selkeästi näyttäisi, että laivuritutkinnon suorittaminen tai katsastus pienentäisivät riskejä. Suosittelemme kuitenkin kouluttautumista ja käytännön harjoittelua.”

Suurin veneilyturvallisuuden ongelma on hänen mielestään asenne.

”Vastuu ja vapaus kulkevat käsi kädessä. Jos veneilijät eivät ota vastuuta ajamistavoistaan, sitä vapautta ei enää kohta ole, vaan se rajoitetaan lailla.”

Rostedt muistuttaa myös promilleista. Vaikka promilleja olisi vahingon sattuessa sallittua vähemmänkin, ne voivat vaikuttaa jo nyt korvausten määrään.

”Näin on, mikäli katsotaan, että promillet ovat myötävaikuttaneet vahinkoon.”