Hallituksen kaavailema veneveron pohja rapistuu. Ahvenanmaa on jo ilmoittanut suunnittelevansa siirtymistä rekisteröintikäytäntöön, joka poistaa rekisteröinnin suurelta määrältä huviveneitä. Lisäksi uutena yrittäjänä on markkinoille Talouselämän mukaan tulossa Veneviroon.fi, joka tarjoaa mahdollisuutta rekisteröidä veneen Viroon. Palvelu järjestää myös veneiden talvisäilytyksen Virossa.

Veron on laskettu tuovan valtiolle noin 50 miljoonaa euroa. Uusi venevero koskee kaikkia runkopituudeltaan vähintään yhdeksän metriä pitkiä purje- tai moottoriveneitä sekä vesi­kulkuneuvoja, joiden moottoriteho on vähintään 52 hevosvoimaa.

Vero on noin 150-300 euroa vuodessa venettä kohti. Valtion verokertymän lisäykseksi on laskettu veneiden osalta noin 17 miljoonaa euroa. Vero koskee myös moottoripyöriä.

–Veneilyharrastuksen kokonaiskustannuksissa 300 euroa ei ole paljon, mutta rekisteröimällä veneen Viroon voi säästää samalla tuhansia euroja vakuutuksissa ja talvisäilytyksessä, Veneviroon.fi-palvelun edustaja, kapteeni Sami Parviainen kertoo tiedotteessa.

Palvelu tavoittelee asiakkaikseen ennen kaikkea Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa olevia veneitä. Näitä on palvelun mukaan 76 000, mikä on noin kolmannes Suomen venekannasta.

Veneviroon.fi lupaa järjestää veneen rekisteröinnin, kilpailuttaa vakuutukset ja talvisäilytyksen asiakkailleen. Palvelu tavoittelee ensisijaisesti merikelpoisia veneitä, joilla on mahdollisuus käydä Virossa.

Suomessa saa käyttää Virossa rekisteröityä venettä. Aivan yksinkertaista se ei välttämättä ole.

–Lain mukaan Suomessa asuvan omistajan ja haltijan on rekisteröitävä omistamansa vene Suomeen, sanoo veneiden rekisteröinneistä vastaavan Trafin yksikönpäällikkö Ville Räisänen.

Käytännössä omistusongelman voi ratkeaa perustamalla yritys.

Lähde: Talouselämä