Pankkiiriliike Elinan salkunhoitaja Jussi Hannukainen uskoo, että asuntokauppojen varainsiirtoveron korotus kohdistuisi tavallisiin lapsiperheisiin. Hallitus esittää veroon korotusta 1,6 prosentista 2 prosenttiin ensi vuoden alusta alkaen.

Hannukainen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että vero ei pureudu kiinteistökeinotteluun, mihin sillä pyritään. Sen sijaan Hannukaisen mukaan vero kohdistuu niihin, jotka vaihtavat asuntoa tiuhaan ja rahoittavat asumisensa lainalla, eli nuoriin lapsiperheisiin.

Hannukainen ihmettelee blogissaan, miksi vuodenvaihteessa käyttöön otettava asuntokauppojen varainsiirtoveron korotukseen on kiinnitetty huomiota.

- Ikään kuin asialla ei olisi mitään merkitystä, Hannukainen kirjoittaa.

Veronkorotusta on kritisoinut myös esimerkiksi Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Teemu Lyytikäinen.

- Asuntokauppojen varainsiirtovero synnyttää asunnon omistaville kotitalouksille lisäkannusteen pysyä asunnoissaan verrattuna asunnon vaihtoon, Lyytikäinen kirjoittaa kolumnissaan.

Se puolestaan häiritsee Lyytikäisen mukaan asuntomarkkinoiden toimintaa ja johtaa asuntokannan "haaskaamiseen". Myös Lyytikäisen mukaan hallituksen ehdotus veron korottamisesta 1,6 prosentista 2 prosenttiin on jäänyt liian vähälle huomiolle.

Varainsiirtovero maksetaan kiinteistön tai asunto-osakkeiden kaupasta. Veron maksaa yleensä ostaja. Ensimmäisen vakituisen asunnon hankinnassa veroa on huojennettu. Vero on tällä hetkellä 1,6 prosenttia osakehuoneiston kauppahinnasta ja 4 prosenttia omakotitalojen sekä muiden kiinteistöjen kauppahinnasta.