Veronmaksajain ekonomisti Janne Kalluinen laskee, että palkankorotuksesta jää palkansaajalle käteen karkeasti ottaen maksimissaan noin reilu puolet.

”Palkansaaja maksaa bruttoansioistaan veroja ja veronluonteisia maksuja, joiden suuruus vaihtelee tulojen suuruuden mukaan. Tämä tuskin on kenellekään yllätys. Vähemmän tunnettua on kuitenkin se, missä määrin lisätienesteistä maksetaan veroa”, hän kommentoi blogissaan Taloustaidossa.

Kalluinen ottaa esimerkiksi myyntiedustajan, jonka bruttotulot ovat lähtötilanteessa 3 459 euroa. Hän saa 200 euron palkankorotuksen heinäkuussa.

”Palkankorotuksen seurauksena edustajan verot ja veronluonteiset maksut kasvavat kuukaudessa 94 eurolla. Näin palkankorotuksesta jää käteen 106 euroa kuukaudessa”, Kalluinen sanoo.

Palkankorotusten vaikutusta käteen jäävään summaan Kalluinen havannollistaa myös Twitterissä julkaisemassaan taulukossa.

”Verrattain karuja lukujahan nämä ovat”, veroekonomi Visa Kananoja vastaa Kalluisen tviittiin.

Kalluisen toisessa esimerkissä 5 765 euroa bruttona kuukaudessa ansaitseva it-päällikkö saa 1 500 euron joulubonuksen.

”Joulukuun tilinauhalla odottaakin mieluisa yllätys: nettotulot ovat 738 euroa suuremmat kuin normaalisti. It-päällikkö joutuu luovuttamaan 1 500 euron bonuksestaan julkisyhteisöille hieman yli puolet, 762 euroa”, Kalluinen laskee.

Hän huomauttaa samalla, että työntekijät eivät välttämättä tule ajatelleeksi, miksi yrityksen omistaja joutuu pohtimaan palkankorotuksia ja bonuksia ”enemmän kuin arvaisi”.

”Tämä johtuu siitä, että kuukausipalkan päälle työnantaja maksaa myös työnantajan sosiaalivakuutusmaksuja – myös bonuksista ja palkankorotuksista. Työnantajan sosiaalivakuutusmaksut eivät kuitenkaan näy työntekijän palkkalaskelmalla.”

Työnantajan sosiaalivakuutusmaksut lisäävät Kalluisen mukaan palkkakustannusta reilulla viidenneksellä palkansaajan bruttopalkasta vuonna 2019.

Mika Lintilä: ”Se ei voi mennä niin”

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki (kok) nosti sosiaaliturvamaksut esiin eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

”Tosiasiassa hallitus vain estää palkkainflaatiosta johtuvan kiristyksen verotukseen. Sen sijaan hallitus antaa verotuksen kiristyä sosiaaliturvamaksujen noustessa. Ja – etuuksia nostetaan tietysti velaksi”, hän sanoi.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk) viittasi VM:n laskelmaan, jonka mukaan noin 70 prosentilla käteen jäävä tulotaso tulee nousemaan.

”Annammeko verotuksessa tapahtua kiristymistä? Te tiedätte erittäin hyvin, että hallitus ei anna verotuksessa tapahtua kiristymistä, vaan se kiristys tulee palkan sivukuluista, jotka ovat työmarkkinajärjestöjen (hyväksymät)”, hän vastsi Lepomäelle.

Lintilä kysyi, onko kokoomus sitä mieltä, että hallituksen tulee aina kuitata työmarkkinajärjestöjen ratkaisut sivukuluista.

”Se ei voi mennä niin”, hän kuittasi.

LUE MYÖS:

Palkka 3000 €/kk, verojen ja maksujen määrä 1560 € – ”Merkittävä osa piilossa työntekijältä”

Palkka 3000 €/kk, satasen lisätulosta käteen vain 50 € – ”Milloin tätä on alettu pitää hyväksyttävänä?”