Kuntaveroprosentti nousee ensi vuonna 53 kunnassa, kertoo Kuntaliitto. Näiden kuntien alueella asuu 1,1 miljoonaa ihmistä. Kuntaveroprosentti puolestaan laskee seitsemässä kunnassa, joiden asukasluku on yhteensä 78 000 ihmistä.

196 kunnalla veroprosentti on ensi vuonna vähintään 21, joka on kriisikuntakriteeristön raja-arvo. Ennallaan veroprosenttinsa pitää 250 kuntaa, joiden alueella asuu 4,4 miljoonaa ihmistä.

LUE MYÖS:

Viimeksi kunnallisveron korotus koski näin suurta joukkoa kuntalaisia vuonna 2014, Kuntaliitto kertoo.

"Korottajakuntia on seitsemän enemmän kuin kuluvana vuonna, mutta korottajat ovat nyt asukasmäärältään isompia kuin vuosi sitten. Vaikka korotuksia on odotettua vähemmän, korotukset koskevat kaksinkertaista määrää kuntalaisia vuoteen 2019 verrattuna”, Kuntaliiton pääekonomisti Minna Punakallio sanoo tiedotteessa.

Asukasluvultaan suurimmat korottajakunnat ovat Tampere, Kuopio, Kouvola ja Vaasa.

”Kuntatalouden historiallisen vaikeaan tilanteeseen suhteutettuna veronkorotukset ovat lopulta maltillisia. Tämäkin kertoo jälleen siitä, että ne ovat kaikkein viimeisiä keinoja kuntien talouden tasapainottamiseen. Nyt sopeuttamistoimia pyritään tekemään muun muassa laajoilla yt-neuvotteluilla useissa kymmenissä kunnissa”, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina sanoo.

Kunnallisveroa ei tarvitse maksaa, jos palkkatulot ovat alle 15 700 euroa tai eläketulot alle 11 500 euroa. Suomessa kunnallisveroa ei maksa noin 40 prosenttia kuntalaisista, joilla on verotettavaa ansiotuloa.

LUE MYÖS: