Verohallinto on saanut suomalaisilta kymmeniä uusia pyyntöjä poistaa heidän nimensä ja verotietonsa medialle annettavilta listoilta sen jälkeen, kun aiheesta uutisoitiin tiistaina.

Verohallinnon tietopalvelupäällikön Ulla-Maija Heikkilän mukaan uusia hakemuksia tuli tiistain aikana ainakin 50 tai jopa enemmän.

Viimeinen päivä lähettää hakemus tietojen poistamisesta oli virallisesti maanantai 28. lokakuuta, mutta Heikkilän mukaan osa myöhässäkin tulleista hakemuksista on päätetty käsitellä.

LUE MYÖS:

Heikkilä kertoo, että aikarajaa harkittiin uudelleen, kun hakemuksia alkoi tulla lisää aiheen noustua esiin mediassa.

”Näyttää siltä, että ehdimme käsitellä vielä ne hakemukset, jotka ovat tulleet tiistaina puoleen yöhön mennessä”, Heikkilä sanoo.

Heikkilän mukaan määräaika oli alun perin asetettu, jotta pyynnöt ehditään käsitellä ja tiedot poistaa listoilta ajoissa. Verotiedot julkaistaan maanantaina 4. marraskuuta.

Hänen mukaansa aikarajaa päädyttiin pidentämään, jotta käsitellyksi tulevat varmasti myös sellaiset hakemukset, joiden saapuminen oli viivästynyt esimerkiksi postinkulun takia.

”Katsoimme, että on kohtuullista pidentää aikarajaa”, Heikkilä sanoo.

Heikkilän mukaan hakemuksia tulee edelleen, mutta enää tänään tulleita pyyntöjä ei hänen mukaansa ehditä käsitellä ennen maanantaita.

Tänä vuonna oli ensi kertaa mahdollista vastustaa verotietojensa luovuttamista suoraan tiedotusvälineille ”henkilökohtaiseen erityiseen tilanteeseen” liittyvin perustein. Verohallinto antoi mahdollisuuden käyttää tällaista vastustamisoikeutta EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen nojalla.

Käytännössä verotiedot ovat yhä julkisesti saatavilla verotoimistoista, mutta nimensä saattoi saada pois medialle vuosittain lähetettävistä listauksista, jos verottaja hyväksyi pyynnön.

Maanantaina verohallinnosta kerrottiin, että vastustamishakemuksia oli tullut noin sata. Tuolloin pyyntöjä oli käsitelty 70, ja ne kaikki oli hyväksytty. Pyynnöt olivat yli 100 000 euroa viime vuonna ansainneilta suomalaisilta.

Linjaus on saanut kritiikkiä muun muassa hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpäältä.

LUE LISÄÄ: