Espoon kaupungin terveyspalvelujohtajan Eetu Salusen mukaan kokeneet lääkärit valuvat yksityiselle puolelle taitavan rekrytoinnin, joustavien työehtojen ja vähäisen byrokratian ansiosta.

Uusi Suomi kertoi aiemmin tiistaina, että Espoossa tehdyssä vertailussa yksityinen Espoontori päihitti kustannuksissa ja tehokkuudessa kunnallisen Kivenlahden terveysaseman.

Vertailun perusteella yksi syy eroihin oli se, että yksityinen Espoontori onnistui rekrytoimaan kokeneempia ja koulutetumpia lääkäreitä kuin kunnallinen verrokkiasema.

Espoontorin terveysasemaa pitää yksityinen terveyspalveluyritys Mediverkko.

– Mediverkolla on pitkä henkilöstövuokraustausta, mikä tarkoittaa, että he ovat rekrytoinnin ammattilaisia, Salunen sanoo Uudelle Suomelle.

Salunen uskoo, että yksityinen asema pystyy myös palkitsemaan joustavammin. Yksityissektorilla lääkäreillä ei ole omaa työehtosopimusta, joten työehtoihin voi vaikuttaa itse.

– Joillekin ihmisille toimii kiinteä kuukausipalkka, jollekin toiselle hyvin voimakkasti suoriteperusteinen palkkaus, Salunen kuvaa.

Salusen mukaan kunnallisella puolella tarvittaisiinkin enemmän joustavuutta sopimiseen.

– Jos meillä Espoossa on 140 lääkäriä mukaan lukien esimiehet, on äärimmäisen vaikea löytää yhtä ja samaa mallia, joka toimisi kaikille, Salunen sanoo.

Monia voi myös houkutella mahdollisuus terveyskeskustyöhön ilman kuntabyrokratiaa.

Lääkäriliiton mukaan yksityisellä sektorilla myös palkat ovat keskimäärin korkeammat kuin julkisella. Salusen mukaan Espoontori ei kuitenkaan maksa lääkäreille merkittävästi enemmän kuin Kivenlahti.

– Jos eroja on, ne jäävät varmasti alle kymmeneen prosentiin, Salunen sanoo.

Espoontori päihittikin Kivenlahden nopeuden lisäksi myös kustannuksissa. Espoontorilla lääkärikäynnin hinnaksi tuli noin 60 euroa, Kivenlahdessa lähes sata euroa.

Tämän uskottiin johtuvan muun muassa siitä, että Espoontorin kokeneet lääkärit lähettävät potilaan kokematomia kollegoitaan harvemmin ”kaiken varalta” laboratorio- tai röntgenkokeisiin.

Salusen mukaan kunnallisella puolella on vertailun perusteella paljon opittavaa yksityiseltä puolelta. Hän sanoo, että kunnallisen puolen jäykkyyksiä piäisi purkaa, ja etenkin kerrallaan vuodeksi eteenpäin laadittavasta budjetista pitäisi luopua.

– Kunnalla ollaan naimisissa vuosibudjetin kanssa, mikä ei ole ihan tästä maailmasta ollut pitkään aikaan. Päätöksenteko on hidasta, kun asiat pitää kierrättää monen ihmisen kautta, vaikka ne voitaisiin usein päättä kertaistumalta kahvipöydässä, Salunen luettelee.

Se, että kunnalliselle puolelle kertyy kokemattomia lääkäreitä, johtuu Salusen mukaan esimerkiksi Espoossa siitä, että paikkoja on paljon täyttämättä ja toisaalta sijainti pääkaupunkiseudulla on houkutteleva.

Moni nuori lääkäri tulee tekemään erikoistumiseen vaadittavan yhdeksän kuukauden terveyskeskusjakson ja jatkaa sitten uraansa toisaalla.

Johtava lääkäri Toni Jäntti Mediverkosta sanoi Uudelle Suomelle, että Espoontorin tehokkuus johtuu myös siitä, että samaa potilasta tapaa sama lääkäri. Julkisen puolen jatkuva vaihtuvuus puolestaan aiheuttaa päällekkäisiä tutkimuksia ja työtä.

– Se on ihan selvää, että jokaisessa työssä on oppirahat maksettava, ennen kuin se alkaa sujumaan, Salunen myöntää.