VR:n hallintoneuvoston puheenjohtaja Ville Tavio (ps.) ymmärtää veturinkuljettajien mielenilmausta. Hänen mielestään huolelle on aihetta.

Veturimiesten liitto on ilmoittanut mielenilmauksesta, joka pysäyttää junaliikenteen maanantaina kello 18 alkaen. Kuljettajat palaavat töihin tiistain ja keskiviikon välisenä yönä. Ilmoitus tuli vain päivä sen jälkeen, kun liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) kertoi suunnitelmista luopua VR:n yksinoikeudesta liikennöidä Suomen rataverkolla nopeutetussa aikataulussa.

– Veturimiesten huoli suomalaisesta työstä on aiheellinen. Sipilän hallituksen mallissa VR:n tilalle reittejä ajamaan tulevat yksityiset junayhtiöt saattavat pyrkiä suurempiin voittoihin harjoittamalla epäreilua henkilöstöpolitiikkaa, Tavio sanoo tiedotteessa.

– Kannatan vapaata ja tasapuolista kilpailua, mutta en voi hyväksyä kansallisomaisuuden tuhoamista.

Tavio tyrmäsi hallituksen suunnitelmat jo eilen. Hallitus on jakamassa VR:n neljään yhtiöön ja toteuttamassa henkilöliikenteen kilpailutuksen huomattavasti nopeammin kuin alun perin oli tarkoitus. VR:n yksinoikeudesta liikennöidä Suomen rataverkolla siis luovutaan ja rautateille voi tulla muitakin toimijoita.

Veturinkuljettajien mielenilmaus koskee kaikkia VR:n ja HSL:n lähijunia sekä VR:n kauko- ja tavarajunia. Junaliikenne pyritään käynnistämään normaalisti keskiviikkoaamuna. Tämän jälkeenkin junaliikenteessä voi kuitenkin olla vielä parin päivän ajan muutoksia, kuten kalustomuutoksia ja mahdollisesti vuorojen perumisiakin.

Lue myös:

Anne Berner hämmästyi veturimiesten mielenilmauksesta: ”Tapasin jo eilen – mielestäni oli rakentava”

Veturilakko pysäyttää koko junaliikenteen maanantaina: Toimi näin jos ehdit jo ostaa lipun

VR:n hallintoneuvoston puheenjohtaja varoittaa: ”Ulkomaalaiset suuryritykset käärivät voitot valtion junilla”

Kuva kertoo: Näin junamatkustaminen räjähti Britanniassa kasvuun yksityistämisen jälkeen

Bernerin junamullistus: Nämä 3 asiaa sinunkin on syytä tietää

Kansanedustaja: Junaliikenteen avaaminen epäonnistui jo kerran – VR:n ainoalla kilpailijalla 6 työntekijää

Riemua Bernerin VR-päätöksestä: ”Olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten”