Pääkaupunkiseudun valtuustot pitivät tiistaina yhteiskokouksen Juha Sipilän (kesk.) hallituksen sote- ja maakuntauudistuksesta. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) kuvaili ennen kokouksen alkua, että siellä käsitellään ”suurinta asiaa, jota kukaan paikalla olijoista tulee koskaan valtuustourallaan käsittelemään”.

–Vielä ei ole myöhäistä kääntää Suomen suuntaa, Vapaavuori tviittasi kokouksen alla.

Sote-uudistus sai kokouksessa osakseen rankkaa arvostelua. Muun muassa RKP:n edustajat tyrmäsivät koko uudistuksen. RKP:n Helsingin kaupunginvaltuuston ryhmän puheenjohtaja ja Uudenmaan liiton maakuntavaltuuston jäsen Björn Månsson sanoi suoraan pitävänsä maakuntauudistusta täysin turhana.

− Maakuntauudistus on täysin turha. Suunnitteilla olevista maakunnista ei tulisi demokraattisia välitason hallintoja, koska ne olisivat kokonaan riippuvaisia valtion rahoituksesta. Yksi ainoa maakuntamalli ei myöskään kerta kaikkiaan sovi kaikille alueille, joiden väestöpohjat vaihtelevat noin 70 000 asukkaasta aina Uudenmaan 1,7 miljoonaan, hän totesi.

Maakuntauudistus ei RKP:n edustajien mukaan myöskään huomioi pääkaupunkiseudun erityispiirteitä: kaupungistuminen kansainvälisenä megatrendinä, suuri nettomuutto, eikä vähiten maahanmuutto.

− Pääkaupunkiseutu soisi muulle Uudellemaalle paremman kohtalon kuin pääkaupunkiseudun varjoon jääminen, Månsson sanoi.

Kauniaisten kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veronica Rehn-Kivi (r.) painotti hoidon saamisen tärkeyttä ihmisen omalla äidinkielellä.

− Lakiesityksen mukaan asiakasetelin ja henkilökohtaisen budjetin palveluntuottajien on mahdollisuuksien mukaan tarjottava palveluja asiakkaan äidinkielellä. Toteutuuko valinnanvapaus tässä yhdenvertaisesti, Rehn-Kivi kysyy.

Hän on myös eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, joka käsittelee uudistusta. Rehn-Kivi suhtautuu kriittisesti kireään aikatauluun.

− Länsimaisessa demokratiassa pitää antaa tarpeeksi aikaa vaalien järjestämiseen. Ehdokkaille pitää antaa mahdollisuus tutustua tuleviin tehtäviin, toisaalta kansalaisten pitää tietää mistä he äänestävät, hän kommentoi.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Saara Hyrkkö (vihr.) korosti, että uudistukseen sisältyy merkittäviä riskejä.

–On suorastaan todennäköistä, että asiat eivät mene, kuten valtion mainoskampanjassa luvataan. Nyt esitetty uudistus ei toteuta mitään sille asetettuja tavoitteita. Tätä mieltä on valtaosa alan ammattilaisista. Terveyserot ja eriarvoisuus eivät vähene. Saumattomien hoitoketjujen sijaan palvelut pirstaloituvat. Kustannuksiakin hillitään lähinnä hillittömillä leikkauksilla, Hyrkkö sanoi.

– Pahimmassa tapauksessa pesuveden mukana menee myös hyvinvointivaltion perusta, jos esimerkiksi neuvolan laatu ja yhdenvertaisuus vaarannetaan, hän jatkoi.

Myös Hyrkön mukaan hallituksen ajaman sote-uudistuksen aikataulu on läpeensä epärealistinen.

– Jotta tämä uudistus voisi edes teoriassa toteutua onnistuneesti, kaiken pitäisi sujua täydellisesti aikataulussa. Me kaikki tiedämme, että tämän kokoluokan operaatiossa niin ei tapahdu. Miten huolehditaan tämän ennennäkemättömän monimutkaisen muutoksen keskellä siitä, että ihmisten hoitosuhteet eivät katkea ja että kukaan ei jää ilman tarvitsemaansa apua? Näin valtavan ja vakavasti keskeneräisen hankkeen puskeminen kiireellä läpi on täysin vastuutonta, Hyrkkö sanoi.

Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) muistutti, että pääkaupunkiseudulla asuu lähes neljännes Suomen väestöstä.

–Nyt jos koskaan tarvitaan pääkaupunkiseudun yhteinen viesti. Tuloista puolet lähtee, mutta menot jää. On aihetta huoleen, on aihetta äänen korottamiseen, hän painotti.

Lindtmanin mukaan ei koskaan ennen ole oltu tilanteessa, jossa näin massiivista muutosta kuntien tehtäviin ja ihmisten palveluihin vietäisiin täysin väkisin eteenpäin kuuntelematta pääkaupunkiseudun päättäjien ja asukkaiden perusteltuja huolia.

–Vantaan kaupunki on lausunut sote- ja maakuntauudistuksen eri osista noin 20 kertaa. Joka kerta olemme vakavalla ja harkitulla otteella tuoneet esiin uudistuksen epäkohtia. Nyt on käynyt ilmi, että joka ikinen meidän esittämämme epäkohta on käymässä toteen. Ja itseasiassa pahempana kuin kukaan meistä osasi edes arvioida. Koko Suomen kilpailukyvyn turbomoottori ja talouden ehdoton veturi ei voi jäädä sivusta seuraamaan hallituksen kovakorvaisuutta.

Sote-uudistusta puolusti Helsingin kaupunginvaltuustossa istuva Pekka Puska (kesk.), joka kehui itse uudistusta, mutta moitti siitä käytyä keskustelua.

–Keskustelua käydään mielikuvien pohjalta. Uudellamalla tarvitaan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta ihan yhtä paljon kuin muualla Suomessa, hän sanoi.

Puska kuvaili lisäksi valtuustojen yhteiskokousta turhaksi teatteriksi.

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupungir julkistivat aikaisemmin tässä kuussa yhteisen lausunnon, jonka mukaan sote-ja maakuntauudistuksen ehdotuskokonaisuutta ei tule hyväksyä esitetyssä muodossa.

Lue myös:

Yleisö ihmetteli kustannuksia ja palkkaharmonisointia sote-kiertueella: ”Lähes vaiettu asia”

Nyt tuli tyrmäys koko pääkaupunkiseudulta: Sotea ei tule hyväksyä

Pk-seudun vihreiltä tyly sote-kannanotto: ”Ilmeinen riski, että joudutaan leikkaamaan palveluista”