Vasemmistoliiton puoluevaltuuston puheenjohtaja, kunnanvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas Hanna Sarkkinen esittää Puheenvuoro-blogissaan käytännön keinoja päästä eroon kertakäyttötaloudesta.

Muutama vuosi sitten Suomessa paljon puhuttanut Hehkulamppuhuijaus-dokumentti kertoi ilmiöstä nimeltä tuotteiden suunniteltu vanheneminen. Dokumentin mukaan esimerkiksi printterit on ohjelmoitu hajoamaan, kun tietty määrä tulosteita on otettu. Dokumentissa oli esillä myös Kaliforniassa yli sata vuotta palanut hehkulamppu. Tällä hetkellä hehkulampulla on menossa 114. palamisvuosi.

Sarkkinen mainitsee ilmiön blogissaan.

- Tuotteiden keinotekoinen vanhentaminen tulisi kieltää ja sanktioida. Tuotteet on yksinkertaisesti tehtävä kestämään mahdollisimman hyvin. Tähän tarvitaan kyllä sitä paljon parjattua sääntelyä, mutta ilman sitä maailma yksinkertaisesti hukkuu paskaan melkoisella varmuudella, hän kirjoittaa.

Sarkkinen esittää blogissaan monia lainsäädäntötoimia ja asennemuutosta.

- Lainsäädännöllä on pyrittävä kierrätysasteen nostamiseen, Sarkkinen kirjoittaa.

- Esimerkiksi panttijärjestelmää voitaisiin laajentaa juomapakkauksista muihinkin pakkausmuotoihin. Rahapantti on kumman hyvä motivaattori, hän ehdottaa.

Sarkkisen mielestä kertakäyttöpakkauksille voitaisiin säätää haittavero ja erilaisille tuotteille voitaisiin säätää arvonlisäverokannat ympäristöystävällisyyden mukaan.

- Meidän jokaisen tulisi myös henkilökohtaisella tasolla miettiä kulutustottumuksiamme ja kierrätyskäyttäytymistämme, Sarkkinen muistuttaa.