Kansainvälisen kritiikin kasvaessa Fukushiman ydinvoimayhtiön Tepcon työntekijät ovat uurastaneet välttääkseen kansainvälisen ydinkatastrofin syntymisen Japanin perjantaisen maanjäristyksen ja tsunamin jälkeen.

Nyt Tepcon voimaloissa työskentelee vielä 180 ihmistä kiertävässä vuorossa. Daily Mailin haastatelema Tokion sairaalan lääkäri Keiichi Nakagawa kuvaili tänään Fukushima 50:nä tunnetun joukon työtä itsemurhaksi.

- He ovat kuin kamikaze-lentäjät sodassa.

Tänään julkisuuteen levisi myös Tepcon työntekijäksi esittäytyvän Michiko Otsukin koskettava blogikirjoitus, jossa hän kuvaili Fukushiman ydinvoimaloiden työntekijöiden tunnelmia.

Fukushiman Daiini-voimalassa työskennellyt Otsuki kirjoitti olevansa ylpeä kollegoidensa urheudesta keskellä mittavaa luonnokatastrofia.

Hän kertoo itse osallistuneensa Daiini-voimalan jäähdytysjärjestelmän korjaustöihin perjantain ja lauantain välisenä yönä.

- Reaktorin jäähdytyslaite on aivan meren rannassa ulkona, ja edellinen tsunami rikkoi sen. Olimme väsyneitä ja nälissämme, kun samaan aikaan meille annettiin uusi tsunamivaroitus. Kaikki tiesimme, missä olimme: aivan meren rannalla. Tiesimme, että tämä (tsunamin osuminen voimalaan) merkitsi varmaa kuolemaa, Otsuki kirjoitti.

Otsukin kirjoitus poistettiin verkosta torstaina, mutta kopiot siitä levisivät nopeasti blogeissa ja sosiaalisessa mediassa. Tekstiin viittasivat myös Guardian ja uutistoimisto AFP.

- Kirjoitan tätä omalla nimelläni, vaikka tiedän, että minua vastaan voidaan hyökätä. Muistakaa, että tälläkin hetkellä ihmiset työskentelevät oman henkensä uhalla suojellakseen teitä, Otsuki kirjoitti.

- Olen ylpeä tepcolainen katsellessani, kun työtoverini laittavat henkensä alttiiksi tässä tilanteessa.

Tilanne helpottuu

Kansainvälinen atomienergiajärjestö kertoi kello 19 aikaan torstaina, että tilanne Fukushiman Daiichissa muuttui jälleen hieman helpommaksi.

Tepcon työntekijät olivat saaneet Daiichin kakkosreaktorin jäähdytysjärjestelmän kytkettyä sähköverkkoon.

Viranomaisten mukaan 21 ihmistä on altistunut Daiichissa radioaktiiviselle säteilylle, heistä neljän säteilyannos on terveydelle haitallinen.

Aiemmin tapahtuneet räjähdykset kolmessa yksikössä aiheuttivat vammoja 15 ihmiselle. Voimalassa loukkaantui myös 6 ihmistä muissa onnettomuuksissa.

Kaksi ihmistä on edelleen kateissa perjantaisen tsunamin jälkeen.