Vihreiden eurovaaliehdokas ja puoluevaltuuskunnan jäsen Silja Keränen kertoo Jyväskylän ilmastoaiheisessa vaalipaneelissa toivovansa, ettei Fennovoiman ajama ydinvoimala valmistu. Voit seurata paneelia täältä.

”Sille en olisi myöntänyt lupaa silloin [vuonna 2010, kun eduskunta antoi periaatepäätöksen voimalan rakentamisesta]”, Keränen sanoo.

”Toivon, että se homma ei mene maaliin. Luvan keskeinen peruste oli vähentää energiariippuvuutta Venäjästä. Ja nyt meille venäläiset rakentavat ydinvoimalaa”, hän jatkaa.

Entinen elinkeinoministeri, eurovaaleissa ehdolla oleva keskustan Mauri Pekkarinen kiistää, että energiariippuvuus Venäjästä olisi ollut peruste luvalle.

”Venäjä-riippuvuuden höllentäminen ei ollut peruste. Minä olen valmistellut sen ja minä olen sen esitellyt ja tiedän, että se ei ollut se peruste silloin”, Pekkarinen sanoo.

Pekkarisella oli kuitenkin jyrkempi viesti vuosina 1977 ja 1981 kaupallisen tuotantonsa aloittaneille Fortumin Loviisan reaktoreille. Niiden nykyiset käyttöluvat päättyvät vuosina 2027 ja 2030.

”En ole ollenkaan varma, voidaanko niille jatkolupaa antaa. Se pitää käydä erittäin tarkasti läpi. Silloin kun viimeksi jatkettiin näiden lupia – itse asiassa esittelin nekin aikanaan Vanhasen I hallituksessa – niin kyllä ajatus oli se, että monet [materiaalien] väsymisjutut ovat niitä syitä, joiden vuoksi ei ehkä enää annettaisi jatkolupaa. Mutta on tärkeää kuulla asiantuntijoita”, Pekkarinen toteaa.

Vihreiden Keränen taas katsoo, että mikäli Säteilyturvakeskus arvioi jatkokäytön olevan turvallista, jatkoluvan myöntämistä voitaisiin harkita.

Energiateollisuus julkaisi keskiviikkona uuden kyselytutkimuksen tuloksen, jonka mukaan ensi kertaa kaikkien eduskuntapuolueiden kannattajista suurempi osa tukee ydinvoimaa kuin vastustaa sitä. Suomalaisista nyt 49 prosenttia suhtautuu ydinvoimaan myönteisesti ja 15 prosenttia kielteisesti.

Jyväskylän eurovaalipaneelissa kaikki ehdokkaat katsovat ydinvoiman on hyvä energiaratkaisu ilmastonmuutoksen torjumiseen. Keräsen ja Pekkarisen lisäksi paikalla olivat sdp:n Miapetra Kumpula-Natri, kokoomuksen Henna Virkkunen, perussuomalaisten Olli Kotro, vasemmistoliiton Janne Parkkila, kristillisdemokraattien Tapio Puolimatka ja rkp:n Max Schulman.

Virkkunen korostaa, että EU:n komission visiossa EU:n energiatuotanto olisi hiilineutraalia vuoteen 2050 mennessä. Energiatuotannosta voisi tuolloin olla ydinvoimalla tuotettua 20 prosenttia.

Katso Uuden Suomen eurovaalitentin tallenne alta:

LUE MYÖS:

Vihreidenkin kannattajista suurempi osa ydinvoiman taakse – Kohta kuullaan, mitä ihmettä nyt tapahtuu