Kolmannes kuntapäättäjistä ja melkein puolet kansanedustajista tai heidän avustajistaan on ollut vihapuheen kohteena luottamus- tai virkatehtäviensä takia, selviää tuoreesta ”Viha vallassa: Vihapuheen vaikutukset yhteiskunnalliseen päätöksentekoon” -tutkimuksesta. Tosin kansanedustajien osalta tulosta voi kuitenkin pitää vain suuntaa antavana, sillä kyselyyn vastasi eduskuntaryhmistä ainoastaan 86 henkilöä.

LUE MYÖS:

Tutkimusaineisto koostuu teemahaastatteluista (14 kpl), koneoppivien mallien avulla luokitelluista Twitter-keskusteluista sekä kuntiin ja eduskuntaan lähetetyn kyselyn vastauksista.

”Tutkimuksessa tunnistettiin 200 Twitter-tiliä, jotka ovat vastuussa puolesta kaikista poliitikoille Twitterissä lähetetyistä vihamielisistä viesteistä. Nämä tilit ovat jakautuneet kahteen erilliseen ryhmittymään, jotka edustavat toisilleen vastakkaisia ideologisia suuntauksia. Suurin (noin 75 %) osa vihamielisestä viestinnästä on peräisin maahanmuuttovastaisesta ryhmittymästä”, valtioneuvoston tutkimuksesta kertovassa tiedotteessa todetaan.

Vihapuhetutkimuksen tuloksia on julkisessa keskustelussa pidetty vakavina.

”Ihan järkyttäviä nämä vihapuhetutkimuksen tulokset. Vihapuheen vaikutus haluun keskustella, vaikuttaa tai hoitaa meidän kaikkien yhteisiä asioita on suorastaan musertava. Sananvapauteen kuuluu myös vastuu, mutta se on monelta päässyt unohtumaan”, kommentoi valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski Twitterissä.

Tutkimuksessa on mukana myös lista 60 poliitikosta, joille lähetettiin Twitterissä suuri määrä vihamielisiä viestejä vuoden 2019 eduskuntavaalien aikaan. Yksi listalla olevista on vasemmistoliiton kansanedustaja Anna Kontula. Hän ehdottaa Twitterissä hanketta:

”Selvityksessä vihapuheen ’kova ydin’ on suht pieni - semmoinen, jonka voisi hyvin jututtaa yksitellen. Uskon, että se yksin riittäisi siivoamaan keskusteluilmapiiriä. Itse ilmoittaudun tapaamaan jokaisen uhkailijani ja monta vihaviestittelijää, jos tämmöinen hanke saadaan”, Kontula tviittaa.