Kuluttaja-lehti vertailee uusimmassa numerossaan marinoituja lihatuotteita ja niiden sisältöä. Marinoiduissa tuotteissa on runsaasti lisäaineita, kuten natriumglutamaattia (E621).

Vihattu lisäaine tosin nykyään usein korvataan kasviperäisellä arominvahventeella, hiivauutteella. Syynä tähän on se, että lihatalot saavat natriumglutamaatista kiukkuista palautetta asiakkailta.

Kuluttaja-lehti kuitenkin muistuttaa, että hiivauute sisältää samaa glutamaattihappoa kuin natriumglutamaattikin. Hiivauutteella ei ole e-koodia.

Viranomaisten mukaan natriumglutamaatti on turvallisena pidetty lisäaine. Osa ihmisistä kuitenkin kokee sen esimerkiksi aiheuttavan päänsärkyä.

Marinoiduissa lihatuotteissa lihapitoisuus jää usein vain 70 prosenttiin. Loppuosa tuotteen painosta koostuu marinadista ja usein myös vedestä.

Tämä selittää sen, että marinoitu liha on kilohinnaltaan huomattavasti edullisempaa kuin marinoimaton. Toisaalta kauppias saa marinoidusta tuotteesta paremman katteen, koska marinadi ei paljon maksa, Kuluttaja-lehti kirjoittaa.

Marinadin raaka-aineet ovat pitkälti samoja kuin kotonakin, mutta erojakin löytyy: esimerkiksi kaupasta ostetussa kermamarinoidussa lihassa ei välttämättä ole lainkaan kermaa – vaan keinoaromeja.

Liha on helppo marinoida myös itse, Kuluttaja-lehti neuvoo. Hyvään marinadiin tarvitaan öljyä, mausteita ja happoa. Huono puoli on se, että lihan pitäisi antaa marinoitua ainakin pari tuntia.