Kansainvälisten risteilyalusten jätevesien tyhjentäminen Itämereen loppuu vihdoin, iloitsevat ympäristöministeri, ympäristöjärjestöt ja muun muassa Itämeren suojelukomissio Helcom.

– Vihdoin tämä tärkeä Itämeriasia maalissa: risteilijöiden hoidettava jätevetensä, tviittasi perjantaina ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

– Olemme todella ilahtuneita päätöksestä, jonka eteen olemme tehneet töitä viimeisten 10 vuoden ajan. Työmme kuitenkin jatkuu, sillä tulemme valvomaan tarkasti päätöksen täytäntöönpanoa, sanoo WWF:n meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen tiedotteessa.

Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO päätti tänään perjantaina 22. huhtikuuta kieltää risteilylaivojen käymäläjätevesien päästämisen suoraan mereen Itämeren alueella. Kaikki Itämeren maat olivat yksimielisesti päätöksen takana.

Sekä WWF että ympäristöministeriö korostavat, että kotimaiset risteilijäyhtiöt samoin kuin ”enemmistö matkustajalauttayhtiöistä” ovat toimineet vastuullisesti jo pitkään. Sen sijaan kansainväliset luksusristeilijät eivät ole suostuneet lopettamaan saastuttamista vapaaehtoisesti, WWF kertoo.

– Tämä on voitto Itämeren rantavaltioiden asukkaille ja luonnolle. Luksusristeilijöiden jätevedet ovat aiheuttaneet täysin turhaa kuormitusta herkälle Itämerelle, Vilhunen sanoo.

Ministeriön tiedotteen mukaan jätevesien päästökielto vähentää merenkulusta aiheutuvaa Itämeren ravinnerasitetta. Risteilyalusten vaihtoehtoina on jättää jätevedet satamiin tai asentaa laivoihin jätevesien käsittelylaitteet, joilla typpeä ja fosforia voidaan poistaa määräysten mukaisesti ennen vesien päästämistä mereen.

Uudet säännökset koskevat kaikkia matkustaja-aluksia, joissa on enemmän kuin 12 matkustajaa. Määräykset tulevat voimaan uusille laivoille 1.6.2019. Nykyisille risteilylaivoille määräaika on 1.6.2021. Laivat, jotka saapuvat Itämeren erityisalueen ulkopuolelta ja purjehtivat suoraan Pietariin, saavat kahden vuoden siirtymäajan 1.6.2023 saakka.