Yrittäjästä työttömäksi siirtynyt, piraattipuoluetta edustava Mikael Nerve kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan työttömän kohtaamasta byrokratiasta ja taistelustaan sen puolesta, että hän pääsisi yhteiskunnan silmissä työttömäksi.

Hän toteaa, että ei ”sossun raha” helposti irronnut eikä ollut helppoa myöskään TE-toimiston kanssa asiointi. Nerve kertoo joutuneensa toimittamaan jos jonkinlaisia todistuksia niin sosiaalitoimistoon kuin TE-toimistoonkin.

– Lopulta pääsin kuin pääsinkin TE-keskuksen byrokratiasta läpi ja sain puoltavan lausunnon työttömänä olemisestani, Nerve kertoo ja siirtyy sitten kertomaan asioinnista Kelan kanssa.

– Ensin täytetään hakemus ja lisätään liitteitä. Sitten lähetetään Kelalle, jossa muutaman viikon päästä virkamies toteaa, että jotain puuttuu mutta asiasta ei ilmoiteta asiakkaalle. Oli jotakuinkin onnellinen yhteensattuma, että satuin mielenkiinnosta poikkeamaan Kelan sivustolla ja kirjautumaan sisään katsoakseni missä vaiheessa hakemukseni menee. Siellä oli odottamassa viesti, josta minulla ei ollut mitään tietoa. Ei sähköpostia, ei tekstiviestiä, ei kirjettä, ei mitään, Nerve ihmettelee.

– Oli virkamies sitten tehnyt jo päätöksen, että asumistukeni olisi kärpäsen pierun verran suhteessa vuokraani. Eli palasin hätäpäissäni jälleen sosiaalitoimen puoleen, ettei kämppä lähde alta, Nerve kirjoittaa.

Lopulta uuden asumistukihakemuksen jälkeen ongelma ratkesi ja Nerve oli todistanut työttömyytensä.

–Sitten palaan jälleen työttömyyden pariin, eli Kelan päivärahahakemukseen kun minä nyt pääsin työttömäksi. Olin jo vähällä huokaista helpotuksesta, mutta sitten byrokratia taas iski vasten kasvoja kuin lehdetön koivuvitsa, hän kirjoittaa.

Tässäkin tapauksessa hän kertoo odotelleensa päätöstä viikkoja ja joutuneensa vielä senkin jälkeen täydentämään hakemustaan.

– Mutta nyt on lopulta 4kk byrokraattista sissisotaa käytynä läpi, ja omana tavoitteenani on laittaa mies taas oikeasti työkykyiseksi, Nerve kertoo.

– Tuon prosessin aikana työllistin vähintään kahdeksaa virkamiestä ja ainakin kolmea muuta henkilöä. Mikäli Suomessa olisi jo perustulo käytössä, koko kirjoituksessa mainittua taistelua ei olisi koskaan tarvinnut edes käydä, hän uskoo.

Nerve toimi aiemmin rakennusalan yrittäjänä. Hän oli Piraattipuolueen eduskuntavaaliehdokkaana viime vuonna.