– Minä en oikein, veli Antero ja muutama muu, ymmärrä miksi te haluatte julkisuutta maaseutuvihamielisillä kirjoituksillanne, kirjoittaa muna- ja kanalayrittäjä Mikko Välttilä (vihr.) Puheenvuoron blogissaan.

Hän ihmettelee puoluetoverinsa, vihreiden kansanedustajan Antero Vartian aloitetta maatalousyrittäjien valtiolta saaman lomituspalvelun lopettamisesta. Valtio käyttää vuodessa noin 180 miljoonaa euroa järjestääkseen maatalousyrittäjille vuosiloma- ja sairauslomasijaisia 26 päiväksi vuodessa, ja yrittäjätaustainen Vartia haluaisi lopettaa tämän järjestelmän.

– Mikään muu yrittäjäryhmä ei nauti samanlaisesta etuudesta, vaikka moni muukin ala vaatii toiminnan jatkumista vuoden jokaisena päivänä, Vartia kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Vihreiden kansanedustajan mukaan lomitusjärjestelmä, joka hyödyttää eniten pientiloja, muun muassa hidastaa tilojen kasvamista ja nostaa Suomen muutenkin mittavaa maatalouden tukisummaa.

Maatalousyrittäjä Mikko Välttilä vaikuttaa muun muassa vihreiden puoluevaltuuskunnassa Vihreiden Yrittäjien edustajana. Hän kritisoi Vartian ja muiden maataloustukien ”kadehtijoiden” ajatuksia Puheenvuorossa julkaisemassaan avoimessa kirjeessä . Hänen mukaansa puoluetoverin aloitteesta ”tuli paha mieli, kiukkukin”.

– Esitit, että lopetetaan maatalouslomitus. Ja että sillä saataisiin lisää isoja tehokkaita tiloja Suomeen. Kuinka vihreää se on, Antero? Kuinka vihreää on se, että maaseutu muuttuu vieläkin autiommaksi ja kaikki suomen tuhannet maatalouslomittajat jäävät työttömiksi? Välttilä kirjoittaa.

Hän muistuttaa, että maataloustuet ovat globaali järjestelmä.

– Maataloustuki on raha, jolla subventoidaan ruoan kuluttajahintaa. Se ei siis ole perinteisessä mielessä yritystuki. Maataloustukia maksetaan joka puolella maapalloa paitsi siitä syystä, että ruoan tarjonta olisi mahdollisimman tasaista, myös jotta sen hinta kaupassa pysyisi alhaisena. Minustakin tämä on aikansa elänyt tapa tehdä tätä juttua, mutta se on status quo, globaalisti. Tämä on aiheuttanut sellaisen hassun kuvion, että maanviljelijät eivät enää saa palkkaansa työstään ja tuotteistaan vaan tuista, Välttilä selittää omasta näkökulmastaan.

Hänen mukaansa on hienoa, että suomalainen maaseutupolitiikka haluaa myös turvata ja tukea maatalousyrittäjien jaksamista mahdollistamalla 26 lomapäivää vuodessa, siis ”yksi vapaapäivä joka toinen viikko”. Järjestelmä edistää myös eläinten hyvinvointia, Välttilä uskoo.

– Minä en oikein, veli Antero ja ne muutama muu, ymmärrä miksi te haluatte julkisuutta maaseutuvihamielisillä kirjoituksillanne. Uskotteko te itsekään siihen, että tämä maa pysyisi tämänkaltaisena tai muuttuisi paremmaksi jos maaseudun, siis lähes koko Suomen pinta-alan, elinvoimaisuudesta lakattaisiin pitämästä huolta? Välttilä kirjoittaa.

– Vai haluatteko oikeasti syödä vain ulkomaista bulkkiruokaa? Sitä, jonka jompi kumpi duopoliketju halvimmalla mahdollisella hinnalla maailmanmarkkinoilta ostaa? Ja sitten pitää loppu maan metsäteollisuuden raaka-ainevarastona, josta sitten ajetaan rekoilla jalostettavat kaupunkeihin? hän jatkaa.

Välttilä kertoo pitävänsä parempana vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön linjausta, jonka mukaan maaseudun yritteliäisyys mahdollistaa kaupunkien ekologisuuden.

Aiemmin maanantaina Vartian ehdotusta arvosteli keskustan puoluesihteeriksi pyrkivä Sami Kilpeläinen. Hänen mukaansa on kohtuutonta vaatia ”sellaisen sosiaaliturvan alasajoa, jonka vaikutus sekä ammattiryhmän että koko yhteiskunnan kannalta on täysin kiistaton”.

Lue myös: 26 maksettua lomapäivää pois maatilayrittäjiltä? – ”Loukkaavaa”