Vihreät on päivittänyt perustulomallinsa, puolue tiedottaa. Vihreät haluavat puolikaan perustulon käyttöön jo seuraavalla hallituskaudella eli 2019–2023. Kokonainen 600 euron kuukausittainen vastikkeeton ja veroton perustulo tulisi vihreiden visiossa sitä seuraavalla hallituskaudella voimaan.

”Vihreiden tavoitetila on perustulo, jota täydentäisivät nykyisen asumistuen korvaava henkilökohtainen asumislisä sekä aidosti viimesijainen toimeentulotuki, joka toimisi sosiaalitoimen myöntämänä perustulon harkinnanvaraisena lisänä. Suuruudeltaan perustulo olisi 600 euroa kuukaudessa. Tavoitteeseen edetään askeleittain kahden hallituskauden aikana”, puolue kertoo.

Tarkoituksena on vastikkeeton 300 euron perustulon osa ensi vaalikaudella. Se korvaisi osan muusta perusturvasta.

Vihreät myös peräänkuuluttaa laajaa perustulokokeilua, jossa on mukana vähintään 10 000 henkilöä eri elämäntilanteissa.

”Seuraavan hallituksen tehtävänä on yhdistää nykyiset perusturvaetuudet eli työmarkkinatuki sekä perus-, sairaus- ja vanhempainpäivärahat yhdeksi perusturvaksi ja korottaa niiden tasoa 50 eurolla. Lisäksi on toteuttava perhevapaauudistus, tehtävä opintorahaan 33 prosentin tasokorotus ja parannettava yrittäjien perusturvaa”, sanoo vihreiden varapuheenjohtaja, köyhyystutkija Maria Ohisalo.

”Uutena asiana Vihreät kytkee palvelut tiiviisti perustuloon. Näytämme, kuinka perustulojärjestelmässä palveluita tarvitseva ihminen tavoitetaan ja tuodaan palveluiden piiriin. Tarvitaan palvelutapaamisia, omavalmentajan tuki ja yksilöllinen suunnitelma. Lisäksi puretaan raja-aidat esimerkiksi työllisyyspalveluiden ja sosiaalityön väliltä niin, että ihminen saa juuri sellaisen kokonaisuuden, jota tarvitsee”, Ohisalo sanoo.

Vihreiden perustulosta leimahti kova riita loppuvuodesta. LUE LISÄÄ:

A-studiossa leimahti Ben Zyskowiczin ja Ville Niinistön välillä: ”Se maksaa miljar..” – ”Minä kerron sen!”

Zyskowiczin ja Niinistön riita: Vihreiden mallin laskenut ekonomisti kertoo totuuden ”miljardilaskusta” – verotetaan pois

Myös pääministeripuolue keskusta julkisti tänään perustulomallinsa. Siinä yhdistetään eri tukia yhdeksi perusturvaksi. Toisin kuin yleensä, keskustan mallissa perustuloa pitäisi erikseen hakea ja siihen kaavaillaan myös vastikkeellisuutta.

LUE LISÄÄ:

”Ei tietenkään jos on töissä!” – Juha Sipilä riehaantui perustulosta, ja nyt keskustan malli on julki

Ulostulo Sipilän perustulomallista: ”Keskustan puoluekokouksen yli on kävelty”