Vihreät ministerit, sisäministeri Maria Ohisalo ja ulkoministeri Pekka Haavisto, tapaavat torstaina kansainvälisten pakolais- ja siirtolaisuusjärjestöjen johtajia. Tapaamisesta tiedottavat ulko- ja sisäministeriöt.

Tapaamisten tarkoitus on kehittää Suomen ja kansainvälisten organisaatioiden välistä yhteistyötä, tiedotteessa kerrotaan. Ministeriöiden tiedotteen mukaan YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM ja kansainvälisen siirtolaispolitiikan kehittämiskeskus ICMPD ovat Suomelle tärkeitä yhteistyökumppaneita.

Järjestöjen johtoa vierailee Suomessa torstaina Euroopan muuttoliikeverkoston konferenssissa. Vierailun aikana UNHCR:n pääjohtaja, pakolaispäävaltuutettu Filippo Grandi ja muiden järjestöjen johtajat tapaavat erikseen myös sisäministeri Ohisalon ja ulkoministeri Haaviston.

Ministeri Ohisalon tapaamisissa keskustelunaiheina ovat muun muassa YK:n pakolaissopimuksen toimeenpano, kiintiöpakolaisten vastaanotto sekä vapaaehtoisen paluun ja uudelleenkotoutumisen tukeminen.

”Kansainvälinen yhteistyö mahdollistaa sen, että voimme toteuttaa kestävää, ihmisoikeusperustaista maahanmuuttopolitiikkaa laajemmalla keinovalikoimalla kuin mihin Suomi yksittäisenä valtiona pystyisi. UNHCR, IOM ja ICMPD ovat Suomelle tärkeitä kumppaneita”, Ohisalo sanoo tiedotteessa.

Ulkoministeri Haaviston tapaamisissa keskeistä on humanitaarisen tilanteen kehittymisen seuraaminen.

”Meille on ensisijaisen tärkeää etsiä ratkaisuja globaaliin pakolaisongelmaan yhdessä kansainvälisten kumppaniemme kanssa”, Haavisto toteaa.

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on maailmanlaajuisesti vastuussa pakolaisten suojelusta ja ratkaisujen löytämisestä pakolaiskriiseihin. Se on tällä hetkellä suurin rahoituskanava Suomen humanitaariselle avulle. Viime vuonna Suomi rahoitti järjestöä 20 miljoonalla eurolla.