Kokoomus esittää uudessa turvapaikkapoliittisessa ohjelmassaan, että viranomaiset voisivat jatkossa julkistaa edes osin kielteisiä turvapaikkapäätöksiä ja niiden taustoja. Esille puolue nostaa viime heinäkuun lentokoneprotestin, jossa vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen nousi lentokoneessa seisomaan estäen näin koneen lähdön.

Pennanen poistettiin koneesta ja häntä vastaan on nostettu syytteet ilmailurikkomuksesta ja haitanteosta virkamiehelle. LUE LISÄÄ: Mikael Jungner kohuprotestista: Ainoa tapa vaikuttaa, sillä perussuomalaiset sai ”ulosheittolain”, josta hallitus ei tingi

”Lentokonematkustajan on mahdotonta tietää, minkälainen on palautettavan tausta. Viranomaisten pidättyväinen tiedottamislinja johtaa helposti erilaisten virheellisten tietojen leviämiseen. Tarina kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneesta Afganistaniin palautettavasta ulkomaalaisesta saattaakin osoittautua tekaistuksi”, kokoomus esittää.

”On syytä arvioida, miten tietoa turvapaikkapäätöksistä ja maasta poistamisista voitaisiin saada julkaistua nykyistä enemmän, esimerkiksi julkaisemalla päätösten anonymisoidut ratkaisuselosteet”, puolueen turvapaikkapoliittisessa ohjelmassa jatketaan.

Suomea kohtaava ”turvapaikkajärjestelmän akuutein haaste” ovat kokoomuksen mukaan kuitenkin ne tuhannet kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet henkilöt, ”joiden palauttaminen kotimaihinsa on vaikeaa ilman uusia toimenpiteitä”.

LUE MYÖS: Kokoomuksella nyt tiukka linja turvapaikanhakijoihin: ”Ketkä eivät tarvitse suojelua, eivät tule EU:n puolelle lainkaan”

Käytännössä kirjauksella viitataan etenkin syksyn 2015 jälkeen Irakista ja Afganistanista tulleisiin turvapaikanhakijoihin. Irak ei suostu vastaanottamaan pakkopalautettavia ja Afganistanin turvallisuustilanne on niin heikko, että palautukset eivät kaikissa tapauksissa ole mahdollisia. Osaa irakilaisista on houkuteltu palaamaan niin kutsutun vapaaehtoisen paluun rahalla.

”Mikäli palautuskielto estää tällaisen henkilön paluun kotimaahansa, tulee Suomeen jäämisen olla luonteeltaan väliaikaista ja rajoitettua”, kokoomus toteaa.

”Ilman oleskelulupaa pysyvästi Suomessa oleskelevien vähemmistön syntyminen olisi yhteiskunnallisen vakauden näkökulmasta vaarallista. Tuhansien laittomasti maassa oleskelevien ulkomaalaisten lisäys edistää harmaata taloutta ja halpatyövoiman hyväksikäyttöä sekä lisää turvattomuutta, väkivaltaista radikalisoitumista ja rikollisuutta”, puolue jatkaa ja korostaa olevansa valmis kiristämään luvattoman ulkomaisen työvoiman käytön rangaistusasteikkoa.

Kokoomus säätäisi myös erillisen ”suomalaisen yhteiskunnan peruskurssin”, jonka suorittaminen olisi edellytys pysyvän oleskeluluvan saamiselle. Kielitestin lisäksi kansalaisuuden ehtona pitäisi olla myös ”yhteiskunnan perustavia arvoja koskeva asennetesti”.

LUE MYÖS: Juha Sipilä kertoi haastattelutunnilla, miksi lupasi kotinsa turvapaikanhakijoille: ”Onneksi tuo perhe on nyt turvassa muualla”

”Pysyvä oleskelulupa tulee myöntää vain sellaisille henkilöille, jotka eivät uhkaa yleistä järjestystä ja turvallisuutta.”

”Mikään yksittäinen testi ei itsessään takaa moitteetonta käyttäytymistä, mutta se olisi symbolinen sitoumus kunnioittaa suomalaisen yhteiskunnan pelisääntöjä.”

LUE MYÖS: Petteri Orpolta selitys vuoden 2015 tapahtumille: ”Me emme voineet pysäyttää – He olisivat voineet hakea turvapaikkaa joka tapauksessa”