Eurovaaliehdokas Jussi Saramo (vas.) ihmettelee vihreiden sosiaalisessa mediassa levittämää kuvaa, jossa arvostellaan muita puolueita vaalirahoituksen ennakkoilmoitusten jättämättömyydestä. Ilmoitusten jättämisen takaraja ei ole vielä umpeutunut.

– Saimme alkuviikosta paljon vihaista palautetta, jossa kysyttiin, miksi Vasemmiston ehdokkaista vain muutama oli jättänyt vaalirahoituksestaan ennakkoilmoituksen määräaikaan mennessä. Olin hämmentynyt, Saramo kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Vihreiden levittämässä kuvassa kerrotaan, että vihreiden ehdokkaat ovat jättäneet vaalirahoituksestaan ennakkoilmoitukset toisin kuin monien muiden puolueiden ehdokkaat.

– Mitä ne meinaa noissa muissa puolueissa? Että avoimuus on ihan kiva juttu kunhan se ei koske mua? Saramo siteeraa kuvan saatetekstiä.

Saramo korostaa, että vaalirahoitusilmoituksen jättämisen takaraja on vasta pari päivää ennen vaaleja, joten aikaa on vielä. Vaikka kuvassa ei väitetty muiden puolueiden salailleen rahoitustaan tai rikkoneen lakia, oli kuva Saramon mielestä harhaanjohtava.

– Ihmisiä kuitenkin johdettiin pahasti harhaan ja annettiin ymmärtää, että muut puolueet olisivat epärehellisiä, koska olivat "hukanneet" ennakkoilmoituksensa, Saramo kirjoittaa.

Hän kuvailee vihreiden toimintaa ”lokakampanjoinniksi”.

Vihreiden jäsen Outi Ungas tunnustaa Saramon siteerauksen hänen kirjoittamakseen saatetekstiksi.

–Vihreä grafiikka aiheesta, joka on vihreiden agendassa kärkisijoilla, on aika selkeästi poliittinen viesti - tuskin kukaan sitä kuvaa lukee neutraalina uutisgrafiikkana, Ungas kirjoittaa Saramon blogin kommenttiketjussa.

–Siinä olet ihan oikeassa, että viestiin olisi voinut laittaa jotain virallisesta määräajasta - ja vaikka sitten kritisoida sitä, sen sijaan että jättää asian mainitsematta. Nyt siinä ei puhuttu määräajoista mitään, kunhan sanottiin että vihreät olivat ekana "hyvissä ajoin ennen vaaleja", mikä johti osaa kuvanlukijoista harhaan, hän lisää.

Kuvan tekijä, vihreiden viestintäavustaja Jarkko Minkovitsch otti kantaa Saramon blogiin.

–Jos ehtii niin ehkäpä tuosta voisi tehdä uuden ennakkoäänestyksen alkaessa Saramon palaute huomioituna. Toisaalta tasoittaa tilannetta, jos tästä jäi monille epäreilu fiilis, ja toisaalta tilanne on varmaan silloinkin vielä Vihreille varsin myönteinen, kuvan tekijä, Minkovitsch kirjoittaa vihreiden Facebook-ryhmässä.

Saramo kertoo, että hänen oma kampanjansa tulee maksamaan noin 10 000 euroa, joista suurin osa on hänen omia säästöjään.

–Ilmoituksen jättäminen ei itsessään paljasta mitään. Ehdotuksia vilkaisemalla heräsi paljon kysymyksiä, vaikkapa Tarja Cronbergin yrityksiltä saama 5000 tai Heidi Hautalan yksityishenkilöiltä saama 4500 jäävät pääosin arvoitukseksi, alle tuhannen euron lahjoittajia kun ei tarvitse kertoa, Saramo pohtii.