Vihreiden eurovaaliehdokas Heidi Hautala pitää selvänä, että uusi käänne Suomen metsähakkuuasiassa vaikeuttaa jo ennestään hankalaa hiilinieluvääntöä parhaillaan käynnissä olevissa hallitusneuvotteluissa.

Neuvotteluissa ovat mukana sdp, keskusta, vihreät, vasemmistoliitto ja rkp. Erityisesti vihreät ja keskusta ovat olleet napit vastakkain metsähakkuista. Ilmastopöydän työ on pahimmin kesken olevien joukossa, hallitusneuvotteluiden vetäjä Antti Rinne (sd) sanoi tänään.

Yle kertoi eilen, että Suomessa suunnitellaan jopa 18 miljoonaa kuutiota enemmän metsien hakkuita kuin EU sallii. Aiemmin kävi ilmi, että Luonnonvarakeskus Luke on laskenut hakkuumetsien alan väärin, ja virhe on jopa 50 prosenttia.

”Eilenhän kävi lopullisesti ilmi, että Suomi on esittänyt aikalailla inflatoituja lukuja EU:n viitearvoihin hiilinieluista. Tämä oli se suuri taistelu, jota Euroopan parlamentissakin käytiin 1,5 vuotta sitten”, Hautala sanoi Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n eurovaalitentissä.

”Meidän pitää tehdä hakkuupäätökset parhaaseen tutkimustietoon nojaten. Meidän pitää saada jonkinlainen valtakunnallinen mekanismi sille, kuinka monta jättisellutehdasta tänne mahtuu. Meillä ei ole sellaista”, Hautala jatkoi.

LUE MYÖS: Sanna Marin sanoo suoraan: Hallitusneuvotteluissa hankala kiistakapula – ”Oma pöytäni yksi haastavimmista”

Hautala esitti esimerkiksi ympäristövaikutusten arviointilain muuttamista niin, että kun myönnetään ympäristölupa, ”niin silloin siinä edellytettäisiin myös raaka-aineen hankinnan kestävyyden tarkastelu”.

”Toinen mahdollisuus on se, että huutokaupataan sen kiintiön puitteissa se, mikä yritys haluaa niitä hakkuuoikeuksia, voi niitä ostaa”, Hautala ehdotti.

Hautalalta kysyttiin, vaikeuttaako tilanne hallitusneuvotteluita.

”Ihan varmasti [vaikeuttaa]. Jos 50 prosenttia on se virhe, jonka Luke on tehnyt näihin lukuihin, niin totta maar se vaikuttaa!” Hautala vastasi.

Hallitustunnusteluiden alussa vihreät kyseenalaisti Metsä Groupin Kemiin kaavaileman uuden biotuotetehtaan ja siihen liittyvät valtion tukemat liikenneinvestoinnit, joille hallitustunnustelija Rinne oli jo antanut alustavan siunauksensa.

Metsähakkuut ovat mukana myös puolueiden hallitustunnustelijalle osoittamissa vaatimuksissa. Siinä missä vihreät vaativat hakkuiden pienentämistä ”ilmaston ja monimuotoisuuden kannalta kestävälle tasolle”, keskusta taas ei hyväksy ”toimia, joilla metsien kestävää käyttöä rajoitetaan”. Jopa keskustan kynnyskymyksissä on kirjaus ”turvataan puunkäytön maltillinen lisääminen”.

Kuten Hautala EK:n tentissä toi esiin, EU:n lulucf-päätökset asettavat rajoituksen sille, kuinka paljon Suomessa voi kestävästi hakata metsää.

Hautala kritisoi lulucf-päätöstä tuoreeltaan vuonna 2017.

”Euroopan parlamentin täysistunnon äänestystulos mahdollistaa sen, että Suomi voi tulevina vuosina lisätä metsien hakkuita merkittävästi. Tämä Suomen hallituksen ajama linja sallii päästöjen piilottamisen ja metsien hiilinielujen pienenemisen”, Hautala kritisoi tuolloin.

LUE MYÖS: Suomen voitto? Neljä suomalaismeppiä vastusti Torvaldsin metsäkompromissia